Fudbal

Infantino najavio iznenađenje na SP za klubove: Nadamo se da će vam se svidjeti ono što ćete vidjeti

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino objavom na Instagramu najavio je promjenu u nogometu.

FOTO: ANDRES COELHO/EPA
FOTO: ANDRES COELHO/EPA

“Ovo je vrlo važna poruka za sve ljubitelje nogometa koji žele jasnije sudijske odluke. Pažljivo gledajte FIFA-ino Svjetsko klupsko prvenstvo, koje počinje 1. februara u Maroku, jer ćete vidjeti važnu promjenu u načinu na koji suci komuniciraju odluke vezane uz VAR.

Sudija će prvi put pomoću mikrofona razgovarati s navijačima na stadionu i televizijskom publikom kod kuće, objašnjavajući zašto je odluka donesena. Ovo je dio FIFA-inog testiranja suđenja, želimo poboljšati jasnoću VAR-a i edukaciju. Nadamo se da će vam se svidjeti”, napisao je Infantino na Instagramu, prenosi Index.hr.

Pročitajte još

Tijelo odgovorno za donošenje nogometnih pravila IFAB sredinom januara objavilo je kako će suci objašnjavati odluke VAR-a – kako gledateljima na stadionima tako i onima pred televizijskim prijemnicima – i to na probni rok od 12 mjeseci, počevši od Svjetskog klupskog prvenstva koje će se igrati od 1. do 11. februara u Maroku.

Iako je VAR već nekoliko godina u upotrebi, a koristio se i na posljednja dva svjetska prvenstva, još se uvijek povlače kontroverze oko nekih odluka.

Razgovor glavnog sudije utakmice i njegovog pomoćnika u VAR sobi ostat će privatan, no glavni sudac imat će mikrofon kako bi objasnio konačnu odluku javnosti.

“Smatramo kako je to važan korak ka transparentnosti, a također će publika na tribinama dobiti više informacija”, objavili su iz IFAB-a.