Fudbal

Infantino na čelu FIFA i naredne četiri godine

Švicarac Gianni Infantino (52) ponovno je izabran do 2027. godine za predsjednika FIFA-e, dužnost koju obnaša od 2016., bez protukandidata i aklamacijom na 73. kongresu krovnog tijela svjetskog fudbala u ruandskom Kigaliju u četvrtak.

FOTO: ANDRES COELHO/EPA
FOTO: ANDRES COELHO/EPA

Infantino kojeg su potvrdili delegati 211 saveza članica, mogao bi ostati na čelu svjetskog fudbala do 2031., iako statut FIFA-e predviđa najviše tri četverogodišnja mandata, no njegov prvi trogodišnji mandat, koji je počeo 2016., smatra se nepotpunim.

“Volim vas sve”, reagovao je šef svjetskog fudbala pred okupljenima nakon izbora, a prije toga je podnio finasijski izvještaj u kojem FIFA pokazuje solidni finansijski bilans, s povećanjem prihoda od 18 i 45 posto tokom ciklusa 2019-22 u usporedbi s prethodnim, što omogućuje FIFA-i da dodatno poveća svoje subvencije konfederacijama i federacijama.

“Prihodi su porasli na 7,5 milijardi dolara u periodu kada smo bili pogođeni koronavirusom. Kada sam stigao, rezerve FIFA-e su iznosile oko milijardu dolara, sada iznose četiri milijarde. U narednom ciklusu obećavamo prihode u iznosu od 11 milijardi dolara”, naveo je Infantino.

On je istakao da će FIFA nastaviti da preispituje sistem transfera kako bi se poboljšala transparentnost i dodao da bi ova Asocijacija mogla da razgovara o ograničenju plata.

Prihvati notifikacije