Ostalo

Hrvati uhapšeni zbog ustaške zastave, prijeti im zatvor

Hrvatska policija uhapsila je trojicu državljana te zemlje koji su tokom utakmice između Hrvatske i Latvije u Rijeci isticali u nekoliko navrata ustašku zastavu te ih je prijavila tamošnjem Opštinskom sudu.

FOTO: HNS/DRAGO SOPTA
FOTO: HNS/DRAGO SOPTA

„Redarska služba na stadionu „Rujevica“ tokom kvalifikacionog meča za odlazak na Evropsko prvenstvo 8. septembra uočila je dvojicu muškaraca, 23-godišnjaka i 34-godišnjaka, koji su vidno isticali zastavu sa obilježjem kojim se iskazuje ili podstiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,“ navodi PU primorsko-goranska u sopštenju.

Redari su zastavu odmah oduzeli, a policajci su izgrednike sa stadiona doveli u službene prostorije.

Tokom kriminalističkog istraživanja osumnjičen je i treći, 25-godišnji mladić, za učestvovanje sa dvojicom u isticanju zastave, pa je on naknadno priveden. Oni se terete za kršenje Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima, a predviđene kazne su u rasponu od 260 do 1990 eura ili zatvorska kazna od 30 dana.

UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza zbog tog incidenta. Iz HNS je ranije poručeno da bi trojici muškaraca mogla da bude izrečena i doživotna zabrana odlaska na utakmice.

Prihvati notifikacije