Fudbal

Čak i ako doživi sramotu u kvalifikacijama, BiH bi s lakoćom mogla otići na Euro

Bosanskohercegovačka fudbalska reprezentacija je u drugom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine koje će se održati s Njemačkoj poražena u gostima kod Slovačke s 2:0.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Uz pobjedu nad Islandom u Zenici u prvom kolu, to joj je dovoljno da kraj prvog mini ciklusa dočeka kao trećeplasirana reprezentacija u grupi, iza Portugala i Slovačke.

Ekipa Faruka Hadžibegića je prije početka kvalifikacija imala sasvim solidne šanse za plasman na Europsko prvenstvo na kojem će još jednom igrati gotovo pola kontinenta. Ipak, čak i u slučaju da BiH ne izbori plasman do kraja kvalifikacija, i dalje ima vrlo solidne šanse plasirati se među 24 najbolje ekipe Europe.

Ko će se sve plasirati na Europsko prvenstvo?

Postoji deset kvalifikacijskih grupa. Na Europsko prvenstvo će plasman zaraditi po dvije najbolje plasirane reprezentacije u grupi. Na taj način će plasman izboriti 20 reprezentacija, a garantirano mjesto ima Njemačka kao domaćin.

To znači da će nakon osnovnih kvalifikacija preostati tri mjesta te će i reprezentacijama koje završe na lošijoj poziciji od druge biti moguće izboriti završnicu. Podsjetimo, BiH je u grupi s Portugalom, Slovačkom, Islandom, Luksemburgom i Lihtenštajnom.

BiH se može plasirati zahvaljujući Ligi nacija

Naime, tri preostala mjesta popunit će se preko doigravanja, a BiH je već osigurala mjesto u playoffu preko Lige nacija.

Baraž je na programu u martu 2024., a ako se Zmajevi ne plasiraju preko kvalifikacija, rivali bi im bile tri najbolje selekcije iz Lige B koje se nisu plasirale na Euro preko kvalifikacija.

U doigravanju će sudjelovati ukupno 12 ekipa koje će igrati tri mini turnira, a prvak svakog turnira ići će na Euro.

Trenutna projekcija je da bi ovo bila 12 ekipa u playoffu:

Domaćin će biti određen žrijebom, a ti susreti igrat će se 21., odnosno 26. marta 2024. godine. Na taj su način na prošli Euro plasman izborile Mađarska, Slovačka, Škotska i Makedonija (zbog toga što nije bilo klasičnog domaćina Eura, bilo je jedno mjesto više u doigravanju).

Prihvati notifikacije