Sport

BOSNAINFO SAZNAJE Do kraja godine Željezničar će, vjerovatno za sva vremena, raskrstiti s Amarom Osimom

Tužno, ali je tako. I ako ćemo objektivno, koliko god neprihvatljivi i gnusni bili gromoglasni zvižduci upućeni najtrofejnijem treneru ne samo FK Željezničar već uopće u BiH, pred početak utakmice između Željezničara i Veleža, dio krivice što je od sebe napravio protivnika među navijačima Plavih snosi i on sam - Amar Osim.

FOTO: SCREENSHOT
FOTO: SCREENSHOT

Metafora uspješnog Željezničara, otjelovljenje najuspješnijih dana ponosa i slave svojom krivicom dovelo se u poziciju iz koje nema nazad. Za vijeke vijekova ostat će upisano da je u novijoj historiji Željezničar bio nešto samo kada je Osim predvodio Plave, bez obzira na titulu s Hadžijom i osvojeni Kup sa Adžemom, ali će do kraja godine, vjerovatno za sva vremena, FK Željezničar raskrstiti sa svojim najuspješnijim navijačem/trenerom.

Prije nekoliko dana na upit kolega iz Faktora, iz Željezničara su obavijestili svoje navijače, simpatizere, cjelokupnu javnost zašto im je po četvrti put ove godine blokiran jedan od računa.

Prva blokada računa odnosila se na tužbu pravnog lica za uslugu izvršenu tokom kraja 2018. godine, 2019, 2020. i 2021. godine na iznos 91.888,67 KM (glavnica + kamate + troškovi postupka) i to je riješeno tako što je na inicijativu kluba sklopljen sporazum o plaćanju duga na rate;

Druga blokada računa odnosila se na tužbu pravnog lica za uslugu izvršenu u 2018. godini na iznos od 45.937,15 KM (glavnica + kamate + troškovi postupka) i to je riješeno tako što je na inicijativu kluba sklopljen sporazum o plaćanju duga na rate;

Treća blokada računa odnosila se na pozajmicu od fizičkog lica i bivšeg člana Upravnog odbora od 22. aprila 2020. godine na iznos od 10.000 KM i to je riješeno tako što je ta pozajmica vraćena, i

Četvrta blokada računa desila se prije tri dana i račun kluba je zbog toga trenutno blokiran. Radi se o rješenju o izvršenju Općinskog suda za naplatu kamata po prijedlogu bivšeg uposlenika kluba za period od 2004. godine do 2015. godine na iznos od 55.931,65 KM i klub čini sve da se račun što prije odblokira.

Dvije, dakle, blokade uzrokovalo je pravno lice za usluge iz 2018. odnosno 18, 19, 20. i 21. Treća blokada bila je radi nevraćene pozajmice (najčešći vid izvlačenja iz bilo koje finansijske gabule). Četvrta blokada tiče se bivšeg uposlenika kluba, a javna je tajna da je uposlenik Amar Osim.

Činjenica je da nije Osim uzeo telefon i nazvao broj u Općinskom sudu sugerišući da pošalju u klub rješenje o izvršenju za naplatu kamata, nego je isto pristiglo prema proceduri i kako inače rješenja pristižu na naplatu.

Bosnainfo iz pouzdanih izvora bliskih upravi kluba saznaje da ovo rješenje, ne Amar Osim konkretno, zadeverao Upravu do te mjere da, kolokvijalno, pored svih postojećih problema nisu mogli – dahnuti. Ono, međutim, što također saznajemo je da se novac za isplatu kamata Amaru Osimu pronašao i da će najtrofejniji Željin trener do Nove godine biti isplaćen do u fening.

Taj dan bit će vjerovatno označen kao novi početak u historiji kluba.

Osim je u posljednje vrijeme, zasluženo ili ne, bio Željin balast. Nakon Nove godine, napokon, on više neće biti balast.

Pa makar neko, nadasve pogrešno, smatrao kako čovjeka koji je svojim pozajmicama nekoliko puta spasio klub propasti, ne treba isplatiti, to se trebalo DAVNO uraditi, pa bi i Željina svakodnevnica možda bila kudikamo sretnija i veselija.

Potpuno se loša, a pogrešna slika stvorila tokom posljednjeg mandata o Amaru Osimu, da je ovo apostrofirano “za sva vremena” zasnovano na prostoj teoriji vjerovatnoće: Teško da će klub pasti na takve grane da ga obgrli neko što bi Osima za trenera htio.

Zapravo: Klub će se ili totalno srozati što nije Osimu mio ambijent, ili će se izdići s u neslućene visine gdje za njim više neće biti interesa i potrebe.

To je tako sa FK Željezničar, samo krajnosti dolaze u obzir.

Tužno, ali je tako.

Tokom vladavine u Želji napravio samo jednu grešku

Primjer Amara Osima može biti naravoučenije kako ne treba raditi. Samo jednom je za svog trostrukog trenerskog mandata napravio grešku – ne, ne tiče se ona zelenog terena niti trenerskog zanata – onoga momenta kada je iz svog džepa dao 100.000 eura da bi se opstalo pritom ne htijući potpisati pozajmicu, sve je krenulo nizbrdo. Kontao čovjek, ljudi smo, hajde. Šta imam potpisivati, vjerujemo jedni drugima…

Slijed događanja koji je nastao doveo je do “polarizacije” koja je obilježila posljednjih šest-sedam godina Željine svakodnevnice. Bez obzira što je “polarizaciju” izazvao čovjek kojeg je Osim doveo u klub da donese neku novu vrijednost.

Isti taj čovjek dolaskom na čelo kluba poništio je cjelokupnu dotadašnju historiju, maltene izvrijeđao najuspješniju ličnost kluba na mrtvo ime, a onda kada se počeo petljati u trenersko-menadžerski posao u tom je i nestalo para pa se morao hvatati noge.

Prihvati notifikacije