Fudbal

Benzema dao podršku narodu Palestine, pa proglašen teroristom

Francuski ministar unutarnjih poslova iznio je ozbiljne optužbe na račun Karima Benzeme.

FOTO: EPA-EFE/STR
FOTO: EPA-EFE/STR

“Zatvorili smo više od 1.100 muslimanskih centara u zemlji i posebno se obraćam gospodinu Karimu Benzemi, koji održava kontakte sa zloglasnim osobama i, kao što svi znamo, ‘Muslimanskom braćom’”, rekao je ministar Gerald Dermanin uživo na televiziji, iznijevši teške optužbe na račun jednog od najboljih francuskih nogometaša, prenosi SK.hr.

Ove riječi, koje bi mogle značiti i najavu istrage nakon Benzemina povratka u Francusku, uslijedile su nedugo nakon što je alžirski nogometaš na svom profilu na društvenim mrežama osudio izraelsko bombardiranje Gaze i palestinskih civila.

“Sve naše molitve usmjerene su prema stanovnicima Gaze koji su ponovno žrtve nepravednog bombardiranja koje ne štedi ni žene ni djecu”, napisao je napadač Al Ittihada i izazvao lavinu komentara.

Bivši nogometaš Racinga, Deportiva i Mallorce, Dudu Aouate, odgovorio je na njegovu objavu riječima: “Ti ku… sine”.

Ko su “Muslimanska braća”?

Riječ je o pokretu utemeljenom 1928. godine u Egiptu, u sjeveroistočnom dijelu Kaira zvanom Ismailija, u blizini Sueskog kanala. Osnovao ju je Sheikh Hassan Al-Banna, jedan od duhovnih vođa egipatskih sunita, s dva kratkoročna i jednim krajnjim ciljem – protjerivanje Britanaca i uništavanje njihovog utjecaja u Egiptu, preuzimanje kontrole nad državom uz uspostavu islamskih vrijednosti, a kasnije i obnova carstva iz 7. stoljeća koja se protezala od Španije do Indonezije.