Barcelona će biti izbačena iz Lige prvaka

Barcelona je na rubu izbacivanja iz Lige prvaka i svih UEFA-inih natjecanja, unatoč osvajanju La Lige.

FOTO: EPA-EFE/ALBERTO ESTEVEZ
FOTO: EPA-EFE/ALBERTO ESTEVEZ

Prošlog ljeta Barcelona je povukla nekoliko ‘finansijskih poluga’ u očajničkom pokušaju da potpiše igrače koji su im bili potrebni za izazove i osiguraju ostanak u Ligi prvaka u narednim sezonama.

Uspjeli su u nečemu pošto su vodili u ligi veći dio sezone i završili kao prvaci La Lige, trenutno imaju 11 bodova prednosti u odnosu na najbližeg rivala Real Madrid.

Međutim, njihova europska avantura nije uspjela dva puta zaredom jer su završili treći u svojoj grupi iza Bayern Münchena i Inter Milana, prije nego što su izgubili u play-off rundi Europske lige od Manchester Uniteda.

Unatoč uspjehu na terenu u ligi, za katalonske divove izvan terena bila je burna sezona, suočeni s optužbama za korupciju.

Radi se o isplatama kompaniji koja je povezana sa sucima u Španiji, iako je klub nastavio negirati bilo kakvu krivnju po tom pitanju.

Suočeni su s mogućnošću ispadanja ako budu proglašeni krivima u svojoj zemlji, ali UEFA je također usred vlastite istrage.

Prema španskom izdanju ABS-a, dva UEFA-ina istražitelja zaključila su da klub treba biti isključen iz europskih natjecanja sljedeće sezone.

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin navodno je već vidio izvještaj i sada samo čeka odluku o slučaju.

Europsko nogometno tijelo moglo bi odlučiti objaviti svoju kaznu bez čekanja na odluku španskog pravosudnog sistema o slučaju.

S druge strane, možda će pričekati da vide hoće li Barca biti proglašena krivom za korupciju prije nego što donesu vlastitu presudu, koja bi mogla dovesti i do strože kazne.

Zasad predstavnici UEFA-e Jean Samuel Leuba i Mirjam Koller predlažu samo godinu dana zabrane natjecanja klubu.

Propuštanje europskog nogometa koštalo bi klub zagarantovanu cifru od oko 50 miliona eura, plus sav dodatni novac za to koliko daleko dođu u natjecanju.

Prihvati notifikacije