Sport

Da li će Barcelona biti izbačena iz Lige prvaka

Barcelona je osvojila 27. naslov prvaka Španjolske pobijedivši Espanyol u gradskom derbiju. Momčad Xavija Hernandeza dominirala je u La Ligi i nekoliko kola prije kraja osigurala titulu, ostavljajući iza sebe Real Madrid i Atletico Madrid.

FOTO: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA
FOTO: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Međutim, njihovo sudjelovanje u Ligi prvaka i dalje je neizvjesno zbog istrage koja se provodi u vezi s slučajem Negreira i podmićivanjem sudaca. Barcelona se optužuje da je platila 7,3 miliona eura kompaniji bivšeg člana sudačke komisije, Enriqueza Negreire, od 2001. do 2018. godine.

Iako je Barcelona već osvojila naslov, pitanje je što će se dalje događati. Krajem marta je objavljeno da će UEFA dodijeliti Barceloni licencu za sudjelovanje u Ligi prvaka, omogućujući Xavijevom timu da nastupi u tom prestižnom natjecanju unatoč trenutnoj istrazi koju provodi UEFA-ino etičko i disciplinsko tijelo. Tada se izvijestilo da će konačna odluka biti objavljena 15. juna.

Do sada je poznato da UEFA nema “informacije koje podupiru zabranu natjecanja Barceloni” jer nije dokazano da postoji “jasna nekompatibilnost” između Negreirovih funkcija u sudačkoj komisiji i vlasništva tvrtke koja je primila sporne uplate. Sličan zaključak donio je i španjolski nogometni savez.

Istraga je i dalje u toku, a UEFA zadržava pravni okvir za izbacivanje Barcelone iz Europe, čak i ako prethodno dodijeli licencu, ukoliko se kasnije utvrdi da su pravila prekršena.

Prihvati notifikacije