Fudbal

Zbog sumnje da je od Željezničara naplatio fiktivna potraživanja: Tužilaštvo KS donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Amara Osima

Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv bivšeg trenera FK Željezničar Amara Osima, saznaje Istraga.ba. Osim bi, tvrde naši izvori, uskoro trebao biti pozvan na ispitivanje, nakon čega će biti donesena tužilačka odluka, odnosno odluka o tome da li će biti podignuta optužnica.

FOTO: ARHIV FK ŽELJEZNIČAR
FOTO: ARHIV FK ŽELJEZNIČAR
Amar Osim

Amar Osim je, prema informacijama Istrage, osumnjičen da je fiktivno prikazivao potraživanja od FK Željezničar, te da je na taj način Klub oštetio za oko pola miliona maraka.

“Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je Amar Osim naplatio oko pola miliona maraka od FK Željezničar na osnovu navodnih podraživanja od Kluba. Međutim, u klupskoj dokumentaciji ne postoje dokazi da je Osim taj novac uopće posudio Željezničaru. Dakle, nema traga da je on dao novac, ali postoje tragovi da mu je vraćen novac”, navodi jedan od sagovornika Istrage.

No, prema nezvaničnim informacijama, istraga se provodi za period od prije desetak godina. Amar Osim je, podsjećamo, nekoliko puta podnosio tužbe protiv FK Željezničar, ali ishod tih tužni nikad nije objavljen.

“Možda neko misli ako ja treniram klub, odreći ću se svog novca. Neću nikada. Imam obavezu prema djeci svojoj i prema svojoj karijeri, gdje sam nešto radio i zaradio novac, a onda ga izvadio iz džepa i donio u klub. Imam dva sina i porodicu te neću reći da odustajem od tog novca. Ne vidim da je iko ikad rekao da će se odreći toliko novca, a bilo je puno bogatijih ljudi od mene i svi su uredno svoj dug vratili. Sad je problem što Amar hoće svoj novac da vrati. Da, vratit će ih. Borit će se rukama i nogama da ih vrati. Jer ih je Amar i dao”, rekao je Osim 2019. godine u intervjuu za portal klix.

Nešto ranije, 2019. godine uprava Željezničara je saopćila da je Amar Osim tužio taj Klub zbog potraživanja u iznosu od oko 400 hiljada KM.

“Klub je nedavno dobio zahtjev za isplatu od 400.000 KM od gospodina Amara Osima na ime tužbe. Odmah po zaprimanju tužbe, naš pravni tim je krenuo u zaštitu naših interesa. Čvrsto sam uvjeren da ćemo ih ove utrke izaći kao pobjednici i da će tužba gospodina Osima biti odbijena”, kazao je tada Nihad Selimović iz FK Željezničar.

Prema informacijama Istrage, rukovodstvo Željezničara je podnijelo prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo prije godinu i po, a nakon toga je, ubrzo, donesena naredba o provođenju istrage, jer postoji osnovana sumnja da je Osim naplatio dugove koji nisu ni postojali, piše Istraga