Fudbal

Veliki preokret u suđenju Daniju Alvesu: Snimak nadzornih kamera otkriva da nije kriv

Brazilski fudbaler Dani Alves konačno je saznao dobre vijesti za potencijalno pozitivan ishod slučaja u kojem je optužen za silovanje, a kako tvrdi njegov advokat, snimak s nadzornih kamera otkriva da je djevojka samovoljno ušla u toalet.

FOTO: EPA-EFE/MARCO BETORELLO
FOTO: EPA-EFE/MARCO BETORELLO

Sporna noć desila se u klubu Sutton u Barceloni 30. decembra 2022. godine, a Alves je uhapšen 20. januara.

Trenutno se nalazi u pritvoru bez mogućnosti kaucije, ali pokušava izaći u kućni pritvor te je spreman nositi nanogicu. Sada je njegov advokat otkrio i kako se situacija promijenila blago u njegovu korist, nakon što je snimak s nadzorne kamere pokazao kako je djevojka samovoljno ušla u toalet.

Na novom snimku se navodno vidi kako je ona u toalet ušla nakon Alvesa i da ju na to niko nije prisilio dok je ona tvrdila kako ju je Brazilac na silu ugurao u toalet i potom silovao. Alvesovi advokati smatraju da novi dokazi u potpunosti mijenjaju priču i da je djevojka bila nedosljedna i iskrivila događaje iz te noći.

Oni tvrde kako snimci i fotografije koje imaju radikalno poriču verziju žrtve i ne prikazuju događaj koji je obavijen ‘terorom, strahom ili dominacijom‘ kako su to opisali njeni advokati, ali i ona sama u izjavama koje je davala. Brazilčev advoaktski tim u pitanje dovodi verziju priče koju je djevojka dala, a poriču i to da je bilo seksualnog napada.

Prema njima, snimak iz kluba jasno pokazuje da djevojka i njene prijateljice nisu niti u jednom trenu bile u ‘opasnom društvu‘ i u društvu ljudi koji su iz zastrašili. Snimka navodno pokazuje da su se svi zabavljali zajedno, a po govoru tijela se vidi kako niko nije osjećao neki strah.

-Na snimku se vidi kako je Dani Alves otišao lijevo i ušao u toalet. Dvije minute kasnije tužiteljica nakon razgovora s dvije prijateljice i konobarom sama ide u isti taj toalet i ulazi bez da joj je Alves dao dozvolu ili otvorio vrata. Slike govore same za sebe – tvrde Alvesovi advokati.

Prethodno je 23-godišnjakinja rekla kako ju je Alves natjerao bez njenog odobrenja da s njim uđe u toalet što novi dokazi jasno odbacuju. Ako se dokaže da je Brazilac silovao djevojku, prijeti mu kazna do 15 godina zatvora.

Prihvati notifikacije