Ostalo

Treći memorijalni bokserski turnir “Hadži Ramiz Efendić”

U vogošćanskoj Sportskoj dvorani “Amel Bečković” danas (13.04.2024.) se održava Treći, memorijalni, bokserski turnir “Hadži Ramiz Efendić”.

FOTO:  ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ

Po riječima Edisa Efendića, predsjednika i trenera Bokserskog kluba “Vogošća”, turnir organizuje ovaj klub u znak sjećanja na dugogodišnjeg trenera i predsjednika kluba Ramiza Efendića koji je 2021. godine preminuo u 87 godini života.

     -Ove godine na turniru, pored članova kluba domaćina,  učestvuje 20 ekipa  iz Bosne i Hercegovine i dva klubsa iz Crne Gore, kaže Edis Efendić. Iako u prvom planu nisu sportski rezultati za najbolje klubove i pojedince obezbijedili smo prigodne pehare, medalje i zahvalnice. Danas se, također,ovdje održava i Drugo kolo bokserske lige Federacije Bosne i Hercegovine.

     -Drago mi je da danas sa Sport kampom “Ali” iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, učestvujemo na ovom turniru, kaže Mensur Peljto. Nekada sam kao bokser nastupao u ovoj dvorani ali bio i stručna podrška za vogošćanina Abdul Nasera Delalića koji danas uspješno plovi profesionalnim bokserskim vodama. Raduje me činjenica da sve više boksera u ovom sportu traži svoju šansu. Vjerujem da će neki od njih, u vremenu prede nama, nastupiti i na Olimpijskim igrama.

FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO:  ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO:  ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO:  ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ

Prije početka turnira delegacija Bokserskog kluba “Vogošća” i ostalih učesnika obišla je  mezar rahmetli Ramiza te su  mu, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, odali počast.

Inače, ime Ramiza Efendića sinonim je za boks, ne samo u Vogošći nego i u Bosni i Hercegovini i šire. Osoba koja je 70 godina svog života provela u sportu, kao takmičar, a kasnije i kao predsjednik Bokserskog kluba “Vogošća”. Bio je dugogodišnji sportski radnik, patriota i humanista koji je tokom cijelog života na različite načine promovisao sport i Vogošću.