Ostalo

Svjetski rekorder u maratonu i njegov trener poginuli u saobraćajnoj nesreći

Kenijski svjetski rekorder u maratonu Kelvin Kiptum i njegov trener poginuli su u saobraćajnoj nesreći u dolini Rift, čime je prekinuta obećavajuća karijera jedinog čovjeka koji je trčao najtežu trku za manje od dva sata i jedan minut.

FOTO: WIKIPEDIA
FOTO: WIKIPEDIA

“Šokirani smo i duboko ožalošćeni saznanjem o razornom gubitku Kelvina Kiptuma i njegovog trenera Žervea Hakizimana”, saopštio je predsjednik Svjetske atletske federacije Sebastijan Kou.

On je uputio saučešće porodici, prijateljima, kolegama sportistima i kenijskom narodu u ime čitave svjetske atletike.

Prema policijskom izvještaju, Kiptum je u trenutku nesreće vozio svog trenera iz Ruande i jednu ženu automobilom u blizini sela u kojem je rođen.

Kiptum (24) je u oktobru postavio svjetski rekord na maratonu u Čikagu vremenom od dva časa i 35 sekundi, čime je nadmašio do tada najbolje svjetsko vrijeme od dva časa, jedan minut i devet sekundi, koje je u Berlinu 2022. godine istrčao njegov sunarodnik Eliud Kipčoge.

Kiptum, koji je postigao tri od sedam najboljih maratonskih vremena u istoriji, nadao se da će postati prvi čovek koji će trčati maraton za manje od časa na trci u Roterdamu u aprilu, kao i da će debitovati na Olimpijskim igrama u Parizu u julu

Prihvati notifikacije