Ostalo

Skakač s motkom Arian Milicija u Padovi postavio najbolji seniorski rekord BiH svih vremena

Juniorski reprezentativac Bosne i Hercegovine i član Atletskog kluba Sarajevo, skakač s motkom Arian Milicija preskočio je u italijanskoj Padovi visinu od 4.95 metara, što je najbolji i seniorski rezultat svih vremena u BiH - potvrdila je Feni trenerica AK Sarajevo Vahida Kozić.

FOTO: AK SARAJEVO
FOTO: AK SARAJEVO

Milicija je s ovim visinom bio ukupno četvrti na tom međunarodnom takmičenju, koje je održano 5. januara i na kojem je učešće uzeo 21 atletičar iz Italije, Njemačke, Francuske, SAD, Švicarske, Španije i Grčke, a najbolji rezultat ostvario je u kategoriji juniora. Uporedo sa ovim takmičenjem, u Padovi je održana i konferencija svjetskih trenera i stručnjaka za ovu atletsku disciplinu. U dva dana konferencije izvršene su sve biomehaničke analize skokova kao i praktični treninzi sa najboljim trenerima u svijetu, od kojih najzvučnije ime su bili treneri svjetskog rekordera Armandaa Duplantisa kazala je Kozić.

Pročitajte još

Najavila je kako će naredni cilj biti nastup na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Limi (Peru), za koje je norma 5.10 metara.

Milicija je vlasnik aktualnih državnih rekorda u svim uzrastima – u kategoriji dječaka (U16) 3.30 m, mlađih juniora (U18) 4.62 m, juniora (U20) 4.95 m, što je i seniorski rekord: BiH. Za daljnji napredak Ariana, ali i svih atletičara u BiH neophodna je izgradnja atletske dvorane za treninge i takmičenja. Drugi ograničavajući faktor je činjenica da je skok s motkom disciplina koja zahtijeva veća finansijska sredstva, s obzirom na to da je cijena jedne motke 1000 eura. Za Arianov dalji napredak potreban je set od devet motki u ovoj godini – podvlači Kozić.

Arian je, podsjeća, odličan i učenik četvrtog razreda Srednje elektrotehničke škole Sarajevo.

Prihvati notifikacije