Ostalo

Svečanim defileom učesnika iz 20 zemalja sinoć u Sarajevu otvoren 53. EFNS

Defileom učesnika takmičenja iz 20 zemalja Evrope sinoć je u hotelu Hills svečano otvoreno 53. Evropsko takmičenje šumara u nordijskim ski disciplinama - EFNS, nakon što je minutom šutnje i učenjem Fatihe odata počast svim nastradalim u strašnom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju.

FOTO: VLADA KANTONA SARAJEVO
FOTO: VLADA KANTONA SARAJEVO

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić je, nakon intoniranja himne BiH i EU, pozdravio i zaželio dobrodošlicu u naš grad i Bosnu i Hercegovinu svim takmičarima i gostima iz Evrope, a isto je učinio i Azer Jamaković, predsjednik Organizacionog odbora ovog velikog međunarodnog takmičenja.

Ministar Delić je prije svečanog otvaranja kazao kako polahko vraćamo stari olimpijski duh gradu Sarajevu, a posebno sjaj olimpijskim planinama Igmanu i Bjelašnici.

„Ove sedmice imamo dva evropska takmičenja, jedan je u nordijskim ski disciplinama za šumarske inžinjere i tehničare iz čitave Evrope, a drugi je super G za žene na Bjelašnici. Možemo slobodno reći da se sve može kad se hoće i nadam se da će ovakvih sportskih događaja biti što više”, istakao je ministar Delić.

Dodao je da je infrastruktura za Sarajevo jako bitna, kao i da sve što je u proteklom periodu izgrađeno, nakon ovih takmičenja, ostaje građanima Kantona Sarajevo.

“Nadam se da je ovo početak buđenja i motivacije mladim generacijama da se bave nordijskim disciplinama. Mi smo olimpijski grad i to na neki način moramo gajiti i imati. Nadam se da ćemo ovim redom nastaviti i kada su druge sportske discipline u pitanju”, naglasio je ministar Delić.

FOTO: VLADA KANTONA SARAJEVO
FOTO: VLADA KANTONA SARAJEVO
FOTO: VLADA KANTONA SARAJEVO
FOTO: VLADA KANTONA SARAJEVO
FOTO: VLADA KANTONA SARAJEVO
FOTO: VLADA KANTONA SARAJEVO
FOTO: VLADA KANTONA SARAJEVO
FOTO: VLADA KANTONA SARAJEVO

Zvanično otvorenim 53. EFNS u Sarajevu proglasio je Samir Avdić, ministar kulture i sporta KS, a već danas, simbolično na dan početka Zimskih olimpijskih igara 1984. u Sarajevu, od 10 sati na borilištima na Velikom polju na Igmanu više od 700 takmičara različite starosne dobi i uzrasta, od kojih je najmlađi u dobi u 10, a najstariji u dobi od 81 godine, takmičit će se u nordijskim disciplinama. Takmičenje traje tri dana i završava se festivalom nacija.

Svečano zatvaranje 53. EFNS-a planirano je u petak 10. februara u 19 sati i 30 minuta na kojem će biti dodijeljene nagrade i priznanja za najuspješnije takmičare, te primopredaja zastave takmičenja kapitenu Francuske koja je domaćin sljedećeg, 54. po redu EFNS-a.

Prihvati notifikacije