Fudbal

“Strujni udar defibrilatora mu spasio život“: Kardiolog predlažio Gudelju da završi karijeru

Objasnio je da je život Gudelju spasio defibrilator koji mu je ugrađen u martu.

FOTO: CORDOBA CF
FOTO: CORDOBA CF

Srbijanski nogometaš Dragiša Gudelj (26) doživio je drugi incident na terenu u nedjelju, svega osam mjeseci nakon što mu je prvi put pozlilo tokom utakmice s Racing Ferrolom 25. marta.

Prvi put je doživio srčani zastoj te je prošao kroz operaciju, tokom koje mu je ugrađen automatski defibrilator.

Uprkos tome, ni defibrilator nije bio dovoljan u nedjelju tokom utakmice između Cordobe i Melille u španjolskoj trećoj ligi.

Gudelj se srušio u 28. minuti, ali srećom, situacija nije bila toliko ozbiljna ovaj put, te je pušten iz bolnice samo nekoliko sati kasnije.

I dalje se mnogo govori o slučaju Dragiše Gudelja, fudbalera iz Srbije koji nastupa u Španiji, a sada je odlučio da se oglasi i medicinski ekspert.

Viktor Lopez je uvaženi kardiolog u Španiji, a nakon što je video da je Gudelj kolabirao na susretu drugi put u samo devet mjeseci odlučio je da mu pošalje poruku.

Objasnio je da je život Gudelju spasio defibrilator koji mu je ugrađen u martu.

“Ako pažljivo pogledamo situaciju, igrač pada i za dvije sekunde ustaje kao da se ništa nije desilo, zahvaljujući strujnom udaru defibrilatora. Ima onih kod kojih je preuzimanje trenutno, a u drugom slučaju traje sekund-dva, kao što se desilo kod Gudelja. Uređaj mu je praktično spasio život. To je kao pacemaker koji detektuje aritmiju i reaguje da uravnoteži srce. Gudeljevo tijelo je zdravo, a srce naizgled u dobrom stanju, ali ova vrsta ventrikularne fibrilacije izaziva buru aritmija koje mogu da okončaju život sportiste. Porijeklo problema je obično urođeno, ali ono što je evidentno je da je defibrilator ispravno radio i spasio Gudeljev život“, rekao je Lopez.

On je poslao jasnu poruku Gudelju – vrijeme je da zaboravi na fudbal i da ozbiljno shvati situaciju u kojoj se nalazi.

“Mislim da bi bilo nepromišljeno da ovaj momak nastavi da se takmiči na profesionalnom nivou. Njegovo srce je podvrgnuto maksimalnom naporu, što odgovara profesionalnom fudbaleru, a napetost koju ovo tijelo trpi, po mom mišljenju, može da dovede do češćeg javljanja aritmija. Razumijem da je on mlad sportista, pred kojim je karijera, ali za mene je zdravlje ispred novca“, poručio je španski kardiolog.

Prihvati notifikacije