Fudbal

Piksi: Pokušali su izmisliti aferu, nešto, ali mi smo ostali jedinstveni

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi otkrio je da su igrači od njega lično tražili da ostane na klupi Srbije.

FOTO: EPA-EFE/TAMAS KOVACS
FOTO: EPA-EFE/TAMAS KOVACS

Piksi je prvi put nakon 24 godine Srbiju odveo na Euro, a taj uspjeh znali su cijeniti fudbaleri ove selekcije.

“Čestitke svima, jer mi smo mala zemlja. Francuska je velika, ima izvor iz kojeg crpi što god hoće. Postoje kolonije, pa imate tu i tu boju kože, imate ogroman izbor. I kako se mjeriti s takvim narodom, takvom silom? Ali kad igramo s njima, ovdje će se od nas očekivati ​​da ih pobijedimo, zar ne?”, rekao je Piksi u intervjuu za Mozzart sport.

“Jer mi nismo realni. Ono što je jako bitno je da Srbija mora dati svoj maksimum na terenu. Boriti se, žrtvovati se, pokušati sve za dobar rezultat. Ali tu stvarnost moramo pronaći. A to je na ovim prostorima jako teško. Pa nije samo kod nas, svugdje je tako. Eto, čovjek u Češkoj je dao otkaz. Svega mu je preko glae. Pa vidite, od dana kad sam došao do danas nisam imao nikakvih problema. Govorim o igračima, svlačionici, sastavu ekipe, izmjenama, poluvremenu, gostovanju, poslije gostovanju. Nikad nisam imao problema! Niti jedan jedini djelić koji bi me razočarao i rekao što više tražim ovdje.”

“Kažu, on ima harizmu… Pa imali ste i vi neku harizmu, valjda. Niste pali s Marsa. Pa niste uspjeli. Ali stvarati sklad, zajedništvo. Tu večer, kad je bilo slavlje poslije Leskovca, zvali su me igrači da dođem, otišao sam da ih pozdravim, da nazdravimo. Kad ti dođu i kažu: ‘To možeš samo ti i niko drugi’. E, to je veliko zadovoljstvo! Kažem im: ‘Ne, to je vaša zasluga’. A oni: ‘Ne, ovo možeš samo ti’. Mnogi selektori imali su sličnih problema. Pa ta sloga, to drugarstvo, to zajedništvo…”

“Nema vrištanja na poluvremenu, a kad izgubimo, nema batina. Gledate povući neke poteze, uvjeriti ih da vjeruju u ono što im govorite i što želite. I jednog dana kada odem, kada ne budem trener, bit ću jako ponosan na te stvari. Iako, mnogi od njih to žele razbiti. Vidim to, osjećam to. Ali ja ne mogu. Pokušali su izmisliti aferu, nešto, ali mi smo ostali jedinstveni, ostali smo zajedno. U konačnici, da biste uspjeli, morate imati takvo zajedništvo. Ne smijete imati klanove, ne smijete imati grupe, jer to vodi u propast. S ovim momcima: ko igra, ko ulazi, koga mijenjam – to apsolutno nije pitanje. A znate zašto je to tako? Jer vide da pošteno radim. S njima imam iskren, otvoren odnos”, rekao je Piksi i dodao:

“Oni to osjećaju, oni to vide”.