Qatar 2022

Reprezentativcima je iz Njemačke stigla brutalna poruka: "Sram vas bilo, napustite Svjetsko prvenstvo!"

Njemački nogometni savez (DFB) suočava se s kritikama zbog odluke da nogometaši njemačke nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Katru ne igraju s trakom "One Love", a maloprodajni lanac Rewe već je zbog toga ukinuo sponzorski ugovor s DFB-om.

FOTO:  FRIEDEMANN VOGEL/EPA
FOTO: FRIEDEMANN VOGEL/EPA

“Mi podržavamo raznolikost, a nogomet je također dio tog svijeta raznolikosti”, rekao je direktor maloprodajnog lanca Rewe Lionel Souque nakon objavljivanja vijesti o ukidanju partnerskog ugovora između kompanije i DFB-a.

Još ofanzivniji u kritikama bio je magazin Bild.

“Sramimo vas se! Mnogo posebnih trenutaka naša zemlja duguje njemačkoj reprezentaciji. Čudo iz Berna 1954., naslov svjetskog prvaka osvojen na ponovnom ujedinjenju 1990. ili povijesna pobjeda 7:1 protiv Brazila 2014. U historiji će ostati i datum 21. novembar 2022. godine. Kao dan srama. Dan je to kada su Njemački nogometni savez (DFB) i reprezentacija izgubili kredibilitet pred cijelim svijetom”, objavio je Bild, jedan od najvećih medija u Njemačkoj.

“FIFA je zaprijetila sportskim sankcijama ako Manuel Neuer nosi traku OneLove protiv Japana. Naravno, ovakvo ponašanje FIFA-e je veliki skandal. Ali treba samo reći: Pa šta? Pokažite Neueru žuti karton, i crveni ako želite, suspendujte ga, oduzmite nam bodove i pošaljite nas kući. Jedina ispravna reakcija na FIFA-inu mafiju bila bi pokazati svoj karakter”.

Devet kapitena reprezentacija u Kataru imali su namjeru preko kapitenske trake ‘One Love’ promovisati LGBTQ populaciju u zemlji koja zabranjuje homoseksualne veze, ali nakon poruke FIFA-e da će biti oštro kažnjeni, svi su odustali.

Prihvati notifikacije