Ostalo

Procurili dokumenti: Abramovič tajno finansirao poznati klub

Pravila UEFA-e su jasna po ovakvim pitanjima

FOTO: KERIM OKTEN/EPA
FOTO: KERIM OKTEN/EPA

Roman Abramovič tajno je finansirao preuzimanje nizozemskog prvoligaša Vitesea i finansirao ga godinama tokom perioda kada je također bio vlasnik Chelseaja, pokazuju dokumenti do kojih je došao The Guardian.

Istrage Nogometnog saveza Nizozemske nisu uspjele otkriti nikakve finansijske veze između Abramoviča i Vitesea te su zaključile da ruski oligarh nije imao menadžerski utjecaj na nizozemski klub.

I Vitese pod tadašnjim vlasnicima, i Chelsea pod Abramovičem, demantovali su da je ruski oligarh upleten u finansiranje nizozemskog kluba.

Međutim, finansijske informacije izašle su na vidjelo u dosjeima kiparskog offshore pružatelja usluga MeritServusa, a dokumenti prvi put otkrivaju najmanje 117 miliona eura tajnog finansiranja Abramoviča za preuzimanje Vitesea.

Sumnje u povezanost su se nastavile jer je Chelsea koristio Vitese, kao partnerski klub, u kojem su bili igrači koji još nisu spremni za zahtjeve engleskog Premiershipa.

Tako su mnogi igrači Chelseaja otišli u Vitese na posudbu tokom 2010-ih, uključujući srbijanskog reprezentativca Nemanju Matića, ali i trenutnu zvijezdu Masona Mounta.

Pravila UEFA-e su jasna po ovakvim pitanjima te se zahtijeva da klubovi koji igraju jedan protiv drugoga budu u nezavisnom vlasništvu kako bi se osigurao integritet takmičenja.

Sada je procurila gomila dokumenata koja pokazuje da je Abramovič finansirao Viteseovu potrošnju nizom zajmova u vrijednosti od najmanje 117 miliona eura do kraja 2015. godine.

Prihvati notifikacije