Sport

Predsjednik Željezničara izričit: Mulalić ima povjerenje uprave, ugovor mu je do kraja sezone

Predsjednik Željezničara Edis Kovačević u razgovoru za Raport otkrio je da trener Željezničara Edis Mulalić ima apsolutnu podršku uprave.

FOTO: FK ŽELJEZNIČAR
FOTO: FK ŽELJEZNIČAR

“Edis Mulalić ima povjerenje kluba. Njegov ugovor važi do kraja sezone 2022/20023.

Na njegovo pitanje kakva je situacija sa Eldinom Digislićem koji je važio za potencijalnog strateškog partnera, kazao je:

Klub je svojim dopisima u dva navrata kao i na press konferenciji početkom decembra 2022. godine, Eldinu Diglisiću dao rok do 31. decembra 2022. godine da se očituje o statusu daljnjih pregovora vezanim za strateško partnerstvo.

Diglisić nije dostavio potvrdan odgovor da želi pristupiti potpisivanju ugovora i klub je na sjednici Skupštine 19.1.2023. godine donio odluku da formira radnu grupu koja će u najkraćem roku pripremiti novi javni poziv sa različitim modalitetima ulaganja u klub.

Na novi javni poziv mogu se javiti sva pravna i fizička lica koja su zainteresirana za strateško investiranje, uključujući i dosadašnja lica koja su bila u kontaktu sa klubom po pitanju strateškog partnerstva. Željezničar je uradio sve što je bilo u njegovoj moći da napravi dogovor sa izabranim strateškim partnerom.

Također je bitno napomenuti da nijedan drugi potencijalni investitor nije odbijen zbog izabranog strateškog partnera. Pravna forma kluba, Udruženje građana, sama po sebi je vrlo otežavajuća okolnost za ulazak strateškog investitora. Jer, svaki potencijalni investitor ima namjeru da kupi klub, a to po našim zakonskim propisima nije moguće”.

“Radili smo maksimalno da strateški investitor uđe u klub, ali su se istovremeno poslovne aktivnosti provodile kao da strateški investitor neće doći. Nismo se na to oslonili u toj mjeri da smo sve svoje redovne aktivnosti zanemarivali.

Naravno, ulazak investitora bi olakšao poslovanje imajući u vidu breme duga koje smo kao ova rukovodna struktura zatekli polovinom septembra 2021. godine”.

Drugim riječima, mogu li se velike ambicije koje klub Željinog ranga ima ispuniti bez strateškog partnera?

“Naravno da mogu, ali će trebati više vremena. Imamo naslijeđene dugove koje su ostavile ranije strukture kluba. Oni se ne mogu u jednoj ili dvije kalendarske godine otplatiti.

Klub je u 2022. godini pokazao da može poslovati pozitivno. Iz tog pozitivnog finansijskog rezultata mogu se generirati sredstva za investiranje u sportski segment.

Problem je što ta sredstva budu utrošena na otplaćivanje ranijih dugova. Ali, i u takvom ambijentu smo unaprijedili sportski segment, na čelu s našim Samirom Bekrićem”.

Smatramo da smo kao sportski kolektiv koji je, u ovako kratkom roku, uplatio najviše sredstava u budžet vrlo ozbiljan poreski obveznik. Nikome ne smije niti može biti u interesu da se nad istim provodi postupak prinudne naplate i oduzima imovinu.

Mi smo pokazali jasno opredjeljenje da su nam obaveze prema državi apsolutni prioritet. Intenzivno radimo na tome da se i raniji dug krene otplaćivati u većim iznosima”.

Ovo je već deseta godina koja protiče bez titule prvaka Bosne i Hercegovine. Šta  nedostaje “Plavima” da se ponovo upuste u borbu za titulu?

“Unapređenje sportskog segmenta i sa time povezani rezultati su mogući kada se konsoliduju finansije kluba koje su zatečene u jako lošem stanju. Navedeni problem pokušavamo riješiti i ulaskom strateškog investitora”.

Koji bi rezultat za Vas bio zadovoljavajući u nastavku sezone, da li je izlazak u Evropu imperativ?

“Naša ekipa treba da igra maksimalno požrtvovano, onako kako to doliči našem klubu. Mi smo presretni da se publika vratila na Grbavicu i želimo da im priredimo najljepši ambijent.

Ponosni smo na jedinstvo naših navijača i na punu Grbavicu. Kada je sve to dobro posloženo, rezultati neće izostati”.

Mnogi smatraju da bi neki drugi klub sa Željinim problemima bio u još gorem položaju, ali tvrde da je faktor navijača taj koji je u jednom trenutku spasio Želju. Vaše mišljenje o tome?

“To je apsolutna istina. Navijači su najveća snaga Fudbalskog kluba Željezničar. Željo ne može opstati bez svojih navijača. Mi smo takav klub, takva filozofija. Sama činjenica da su navijači i generalni sponzor kluba dovoljno govori o našoj snazi. Mi svog Želju ne damo i borimo se za njega kao za rijetko što u našim životima.

Naša Grbavica je naš dom, mjesto bez kojeg svoje živote ne možemo zamisliti. Zato svi radimo maksimalno da našeg posrnulog Gospodina vratimo na pravi kolosijek. U tome ćemo sigurno uspjeti, uz Božiju pomoć”.

Prihvati notifikacije