Sport

POTVRDIO TRENERSKU KLASU Rusmir Cviko, nakon vrhunskih rezultata, za Bosnainfo: Napuštam Al Arabi, ne daju mi više pomoćnika

Rusmir Cviko nalazi se na odmoru u Baškoj Vodi i iščekuje hoće li biti izabran za najboljeg trenera u Kuvajtu.

FOTO: PRINTSCREEN
FOTO: PRINTSCREEN

Svi objektivni parametri idu njemu u korist, ali kako u razgovoru za Bosnainfo kaže ne opterećuje se sada time.

– Najbitnije je da sam ja napravio dobar rezultat koji u klubu nisu ni očekivali. S te strane ne može mi niko ništa prigovoriti – govori sada već definitivno etablirani fudbalski stručnjak, možda i najuspješniji i najtraženiji iz BiH.

FOTO: INSTAGRAM
FOTO: INSTAGRAM

Sa svojim Al Arabijem osvojio je drugo mjesto u prvenstvu što je bilo nezamislivo u trenutku kada je preuzeo ekipu. Tada je slavni kuvajtski klub bio predzadnji.

Pročitajte još

– Postali smo viceprvaci i izborili nastup na međunarodnoj sceni (AFC). Usto, osvojio sam Crown Prince Cup i u polufinalu Emir kupa ispali smo na penale. Meni je sa završetkom sezone istekao ugovor i pričali smo već šta i kako dalje, međutim kako sada stvari stoje definitivno nećemo produžiti saradnju s obzirom da nisu voljni da ispoštuju moje zahtjeve. Nisam ništa tražio za sebe, međutim želio bih još dva pomoćnika, da imam četvoricu u stručnom štabu, na šta nisu odgovorili potvrdno – otkriva Cviko.

FOTO: INSTAGRAM
FOTO: INSTAGRAM

To što neće ostati u Al Arabiju (osim ako u narednim danima nešto ne “prenese” čelnike ovog kluba, što kaže da je isto moguće) ne znači da će biti bez posla.

– Šestog juna imam sastanak s predstavnicima jednog, a onda 11. i drugog arapskog kluba. Napravio sam zavidne rezultate i izgradio renome tako da ponuda ne manjka. U narednih nekoliko dana bit će poznato gdje ću nastaviti karijeru – priča Cviko.

Ponosan na devet reprezentativaca

Osim što je ekipu doveo do pozicije viceprvaka, Cviko je tokom devet mjeseci u Al Arabiju afirmirao nekoliko mladih igrača koji sami nisu vjerovali da može od njih nešto biti.

FOTO: INSTAGRAM
FOTO: INSTAGRAM

– Klub je dao devet reprezentativaca, dvojica sada nisu na dispoziciji jer su povrijeđeni. Imam nekoliko mladih igrača, doveo sam lijevog i desnog beka i zadnjeg veznog… Da nam nisu bila povrijeđena tri glavna igrača, maltene kostur ekipe, možda bismo mogli biti i prvaci. Falio mi je u tim utakmicama Nigerijac koji je ponajbolji i zadnji vezni…

Oba trenera s kojima je kandidat za najboljeg trenera Kuvajta je pobjeđivao.

FOTO: INSTAGRAM
FOTO: INSTAGRAM

– Ovog mladog Arapa sam pobijedio svih pet puta u sezoni, ali dobar je momak i dobar stvarno trener. Drugog trenera, Borisa Bunjaka koji je osvojio titulu sam dobio dva puta u dvije utakmice. Igrali smo jednom, pa je dobio otkaz u tom klubu (Qadsia), a onda je preuzeo ekipu koja je na kraju bila prva (Kuwait).

Cviko nam je objasnio i kako je tekao proces da on anonimusa napravi reprezentativce.

– U svom radu najviše pažnje poklanjam skautingu. U smislu da gledam kako igra protivnik i onda tokom sedmice pripremamo ekipu kako da na najbolji način odgovori protivniku. Ako želim posjed lopte, neću izvesti sastav koji to ne može uraditi. Isto je i ako želim ići na kontranapade, onda ću ubaciti brze igrače koji to mogu ispoštovati. Tako je ovaj jedan mladi igrač zavrijedio poziv. Ulazio je umjesto Nigerijca koji je prvo ime ekipe. Davao sam šansu svako malo i on ju je iskoristio.