Fudbal

Otkriveno šta bi se dogodilo da je Messi odbio staviti crni ogrtač. Ne bi se dobro proveo

Leo Messi je trofej svjetskog prvaka podignuo ogrnut crnim ogrtačem, odnosno bishtuom, tradicionalnim plaštom bogatih katarskih državljana koji ga često nose preko ostatka odjeće.

FOTO: TOLGA BOZOGLU/EPA
FOTO: TOLGA BOZOGLU/EPA

Tokom ceremonije predaje trofeja svjetskog prvaka na leđa Messiju, neposredno prije negoli će slavni Argentinac podići pehar, stavio ga je katarski šeik Tamim bin Hamad Al Thani.

Taj potez je izazvao puno rasprave u svijetu nogometa. Mnogi su bili ogorčeni tim potezom tvrdeći da je tako šeik ukrao slavu Messiju te da je najbolji igrač svijeta trebao odbiti taj čin i pehar primiti u argentinskom dresu.

Ipak, ima i onih koji opravdavaju Messijevu reakciju tvrdeći da se ponio dostojanstveno i da nije želio praviti bilo kakav skandal iz poštovanja prema domaćinu.

Rumunjski trener Ciprian Panait, koji dugi niz godina radi u zemljama Perzijskog zaljeva, rekao je da je dobro za Messija da je na sebe ogrnuo ogrtač jer bi svaka druga reakcija izazvala puno problema, pa čak i diplomatski skandal, a njemu bi izazvala niz teškoća u PSG-u.

“Vidim da su neki moji kolege dali izjave o ovom slučaju, i to u potpunom neznanju. Da Messi nije stavio taj ogrtač, to bi bila najveća uvreda katarskom šeiku i nastao bi diplomatski sukob. To bi trebali znati oni koji sad govore to što govore”, rekao je Panait za rumunjski digisport pa dodao:

”Ja, nakon šest godina u Saudijskoj Arabiji, želim reći da taj plašt nosi samo vladajuća klasa, samo vrlo bogati ljudi, i kada ga primite, to znači da ste dio njihove obitelji, to znači da ste dobrodošli u taj krug. To je najveći mogući čin poštovanja koji vam se ukazuje. Kad vam katarski emir ponudi ovaj poklon, mislim da niko sebi ne može priuštiti da ga ne primi. Messi je u PSG-u, zar ne? Znate li ko je gazda PSG-a? Kraljevska porodica, a ne Nasser Al Khelaifi”, zaključio je rumunjski trener.

Prihvati notifikacije