Ostalo

Nema snijega: Otkazan FIS Europa Cup na Bjelašnici

Otkazan je FIS Europa Cup na Bjelašnici!

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Zimsku sezonu i skijanje 2023/2024. obilježile su neuobičajeno visoko temperature zraka, saizostankom padavina i velikim brojem otkazivanja takmičenja. Svjetski kup u skijanju se suočio sanajvećim brojem otkazivanja u posljednjih nekoliko godina, odražavajući nemilosrdnu borbu protivneumoljive sile prirode.

Sezona skijaških takmičenja je počela sa iščekivanjem i uzbuđenjem, da bi nas dočekalo razočaranje-kultni Garmisch-Partenkirchen je u januaru ove godine morao otkazati utrke spusta i veleslaloma,zbog nedostatka snijega. Zatim trka Svjetskog kupa u Soldenu u Austriji otkazana zbog nepovoljnihvremenskih uslova, s kasnijim otkazivanjima u Zermattu u Švicarskoj i Beaver Creeku u SAD-u, potomotkazivanja u francuskom Chamonixu.

Dugotrajni toplotni talas zahvatio je cijelu Evropu, pogoršavajući situaciju. Visoke temperaturespriječile su pripremu skijaškog terena u Olimpijskom centru Bjelašnica za predstojeći FIS Europa Cupu Super-G discipline koji je zakazan za 17. i 18. februar, naglašavajući krhkost sportova na otvorenompred klimatskim promjenama.

Ova odluka donesena je nakon detaljnog razmatranja i konsultacija organizacionog odbora ZOI’84 iOC Bjelašnica sa Međunarodnom skijaškom federacijom (FIS), i daje prioritet sigurnosti, dobrobitisvih učesnika i prioritet integritetu takmičenja. Organizacioni odbor, u saradnji sa FIS-om,kontinuirano je pratio vremenske prilike i uslove u nadi da će takmičenje biti održano. Međutim,neuobičajeno visoke temperature i nedovoljna pokrivenost snijegom, zbog čega su padineneprikladne za održavanje skijaškog događaja, nisu ostavile nijednu drugu opciju osim da se događajotkaže.

Duboko žalimo što moramo otkazati FIS Europa Cup. Odluka nije donesena lako, ali naša primarnabriga je uvijek sigurnost svih učesnika. Cijenimo razumijevanje i saradnju svih zainteresovanih stranatokom ovog izazovnog vremena. Upućujemo izvinjenje svim sportistima, trenerima, sponzorima igledaocima na koje ova odluka utiče“, rekao je Jasmin Mehić, direktor KJP ZOI’84.

Otkazivanje takmičenja FIS Europa Cup naglašava izazove koje postavlja klimatska varijabilnost iimperativ prilagođavanja promjenjivim uslovima životne sredine. Iako su razočarani otkazivanjem,organizatori ostaju nepokolebljivi u svojoj posvećenosti promociji i razvoju skijaškog sporta u OCBjelašnica.

Kumulativni uticaj otkazivanja naglašava ogromne izazove sa kojima se suočavaju i sportisti iorganizatori. Sezona skijanja 2023/2024. ostat će zapamćena kao test otpornosti i prilagodljivosti,obilježena najvećim brojem otkazivanja skijaških takmičenja u posljednjih nekoliko godina. Usrednedaća, Međunarodna skijaška federacija (FIS) potvrdila je svoju posvećenost sportu, potvrdivšisvoje mjesto u kalendaru za narednu sezonu.

Prihvati notifikacije