Fudbal

Možda niste znali: Najveći transfer jednog argentinskog fudbalera nije Messijev

FOTO: WWW.CJPME.ORG
FOTO: WWW.CJPME.ORG

Prelasci fudbalera iz kluba u klub već godinama predstavljaju prave međunarodne finansijske transakcije kojima se stalno ruše rekordi u potrošenim novcima.

Svi već znamo da su Ronaldo, Messi, Ibrahimović, Džeko multimilioneri jer su desetljećima zarađivali basnoslovne pare igrajući u najjačim ligama svijeta.

Tako mnogi pričaju o nedavnom Ronaldovom odlasku iz Evrope u Saudijsku Arabiju za šta je dobio ili će tek dobiti stotine miliona. Sjećamo se i suza koje je Messi ronio kada je iz Barcelone prelazio u PSG, ali i koliko je “težak” njegov ugovor”. No, možda niste znali, ali Messi nije napravio najveći transfer u istoriji fudbalera koji dolaze iz Argentine.

FOTO: FACEBOOK
FOTO: FACEBOOK

Najskuplji je, zapravo, novi član Chelsea Enzo Fernandez čiji je transfer iz Benfice klub iz Londona koštao čitavih 127 miliona eura.

Na tabeli najvećih transfera fudbalera rođenih u Argentini su zatim Higuain za kojeg je Juventus platio Realu 90 miliona, Di Maria kada je iz Reala dolazio u Manchester United za 75 miliona, pa onda opet Di Maria kada je Manchester United zamijenio PSG-om za 63 miliona. Na petom mjestu je Lisandro Martínez koji je prošle godine iz Ajaxa došao u Manchester United za 57 miliona.

Messija nema među prvih pet. A zapravo i logično je jer je igrao za samo dva kluba – Barcelonu u koju je došao kao dječak, te za PSG u koji je prešao kada mu je već istekao ugovor sa klubom iz Katalunije, pa se obeštećenje nije ni plaćalo.

Ali je njegova zarada u Parizu 71 milion eura po sezoni!

Prihvati notifikacije