Fudbal

Livaković kandidat za golmana godine

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) objavila je listu sa sedam kandidata za nagradu za najboljeg golmana godine među kojima se nalazi i "jedinica" hrvatske reprezentacije Dominik Livaković.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

FIFA će 27. februara iduće godine proglasiti najboljeg golmana godine, a među sedam kandidata je i hrvatski golman Dominik Livaković koji je oduševio svojim odbranama na Svjetskom prvenstvu u Katru.

Među sedam nominiranih su i Brazilac Alisson, Marokanac Yassine Bounou, Belgijanac Thibaout Courtois, Francuz Mike Maignan, Argentinac Emiliano Martinez i Nijemac Manuel Neuer.

“Dominik Livaković pružio je vjerojatno najbolju izvedbu bilo kojeg golmana na Svjetkom prvenstvu u Katru u četvrtfinalnoj pobjedi Hrvatske nad Brazilom. Njegovih 11 odbrana tokom utakmice bilo je najviše što je bilo koji golman sakupio u jednoj utakmici na prvenstvu, a bio je i heroj jedanaesteraca svoje nacije dok su u dramatičnom raspucavanju savladali peterostruke svjetske prvake,” objavila je FIFA.

“Osim svoje sposobnosti odbrana koje su definirale meč, Livaković je stekao široko priznanje zbog svoje hrabrosti, smirenosti i hladnog ponašanja,” dodaje se.

Također je bio ključan u sjajnoj godini za Dinamo, s kojim je osvojio naslov prvaka petu sezonu zaredom.

Livaković je bio kandidat i za “Zlatnu rukavicu” u Katru, međutim nagrada za najboljeg vratara World Cupa je pripala Argentincu Martinezu.

Nagrade će se dodjeljivati ​​za postignuća od 8. augusta 2021. do 18. decembra 2022. godine, a prošle godine nagradu je dobio golman Chelsea Edouard Mendy, prenosi FENA.

Prihvati notifikacije