Ostalo

Lana Pudar i dalje ne može trenirati u svom gradu. Šta se dešava u Mostaru?

Početkom juna su, prema najavama, trebali krenuti radovi na izgradnji olimpijskog bazena u Mostaru.

FOTO: SCREENSHOT
FOTO: SCREENSHOT

Završetak bi bio u idućoj godini. Umjesto radova na lokaciji i sredinom juna ovo mjesto još ne izgleda kao gradilište. Kako pojašnjavaju odgovorni, u ovom projektu sve je prolongirano za dva mjeseca.

“Kad bi nas pola bili ovako požrtvovani i ozbiljni u svom poslu, onda bi svima bilo u ovom svijetu lakše“, izjavio je gradonačelnik Mario Kordić kada je prije tri mjeseca bio na potpisivanju ugovora sa arhitektama i donatorima o početku izgradnje bazena olimpijskih dimenzija.

Kazao je još i ovo:

“Očekujemo negdje s početka šestog mjeseca da ćemo aktivno početi raditi na gradilištu kada je u pitanju upravo ovaj objekt“, prenosi FTV.

Iako gradonačelnik naglašava svjesnost postojanja bazena olimpijskih dimenzija u Mostaru, ništa ne čini da bi Lani Pudar olakšali.

A nije ovo prvi rok dat za početak izgradnje bazena. I prošle godine je bilo najava, slikanja pored bagera na gradilištu, koji se nije dugo zadržao na lokaciji.

„Šta me tu od svega toga naviše ljuti – jeste ta neka ravnodušnost: Ide sve svojim tokom, nema potrebe za panikom, za pitanjima. Mi ćemo doći u situaciju da će godina proći od onih rokova i obećanja, a da nije još nijedan ekser zakucan“, kaže Damir Đedović, predsjednik Plivačkog kluba Orka i trener Lane Pudar.

I dok su u Plivačkom klubu Orka ogorčeni zbog ovakvog odnosa grada, iz Direkcije za izgradnju kulturno-sportskog centra Mostar pojašnjavaju da je preostalo uraditi reviziju glavnog projekta i još neke pripremne radnje prije početka same gradnje. Sve je ponovo odgođeno, ovaj put do augusta.

Ovih se priča, kaže Đedović, već mnogo puta naslušao:

“Kod nas su sve procedure, kod nas je sve administracija. Onda se te procedure i administracija pokušavaju predstaviti kao nešto što se mora ispoštovati, mora odraditi i da je proces svugdje takav, a nije to istina“.

Dok se u Mostaru dogovore o izgradnji bazena, za to vrijeme Lana Pudar se priprema za takmičenja, ali van svog rodnog grada. Za dvije sedmice najbolja bosanskohercegovačka plivačica putuje u Tursku. Poslije toga ide u Beograd i Japan.