Fudbal

Koliko bh. klubovi mogu zaraditi u Evropi

Četiri predstavnika imat će Bosna i Hercegovina u UEFA takmičenjima ovoga ljeta.

FOTO: FACEBOOK/FK ZELJEZNICAR
FOTO: FACEBOOK/FK ZELJEZNICAR

Zrinjski, kao državni prvak, evropski put kreće od prvog kola kvalifikacija za Ligu prvaka, Borac kao viceprvak sudjeluje od drugog kola Konferencijske lige, dok će u prvom kolu Konferencijske lige krenuti Željezničar i Sarajevo.

Bh. klubovi će rivale dobiti tokom žrijebanja parova koje je zakazano za 20. juni.

Zrinjski će u startu dobiti najviše novca od UEFA-e. Za titulu prvaka BiH prema prošlosezonskom nagradnom fondu Mostarce sleduje 260.000 eura, a za nastup u prvom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka dodatnih 100.000 eura. Eventualna eliminacija na startu kvalifikacija za Ligu prvaka nije kraj evropskog puta Zrinjskog, s obzirom na to da bi u tom slučaju ekipa Krunoslava Rendulića bila prebačena u drugo kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu. U slučaju da “zapne” na prvoj stepenici, u Zrinjskom bi zaradili dodatnih 450.000 eura, što bi značilo i zaradu od ukupnih 810.000 eura.

Ako prođe prvo kolo kvalifikacija za Ligu prvaka bh. prvak ima zagarantovano mjesto u play-offu Konferencijske lige i minimalnu zaradu od 1,4 miliona eura. Mjesto u grupnoj fazi trećeg po jačini evropskog takmičenja garantuje nešto više od 3,3 miliona eura prihoda.

Borcu nastup u drugom kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu donosi 450.000 eura, a plasman u treće kolo donio bi Banjalučanima dodatnih 300.000 eura.

Po 250.000 eura u startu imaju Sarajevo i Željo. Ako se plasiraju u drugo kolo nagrada UEFA-e raste na 550.000 eura, a treće 850.000 eura.

Zrinjski je prošle sezone igrao play-off Konferencijske lige i nastupom u Evropi zaradio 1,4 miliona eura. Velež je krenuo od drugog kola Konferencijske lige i odmah je zaustavljen. Rođenima je pripalo 450.000 eura. Tuzla City je prošao prvo, a zaustavljen je u drugom kolu Konferencijske lige, što je klubu donijelo 550.000 eura, a Borac je pao na prvoj stepenici i inkasirao svega 250.000 eura, prenosi Faktor.ba