Košarka

Jokić više nije prvi kandidat za MVP titulu

Novi NBA MVP izgledi doživjeli su promjenu na vrhu liste, s triple-double mašinom Denver Nuggetsa, Nikolom Jokićem kojeg je prestigao centar Philadelphia 76ersa, Joel Embiid.

FOTO: USA TODAY SPORTS
FOTO: USA TODAY SPORTS

Jokić je dvostruki branilac titule MVP-a i čini se da je na dobrom putu do trećeg uzastopnog trofeja. Ali Nuggetsi su nedavno imali kiks u četiri utakmice, dok su 76ersi pobijedili šest u nizu.

Denver je pao nakon četiri utakmice, a nije da takav pad nisu osjetili neki od najboljih u NBA ligi.

“Vidjeli smo da se Jokić kasno odvojio od Embiida i Antetokoumpoa u prošlosezonskoj trci. Ove godine bismo mogli vidjeti promjenu uloge. Ko bi predvidio niz Nuggetsa od četiri poraza? To je omogućilo Embiidu, sa 76ersima u nizu od šest pobjeda, da nadmaši Jokića. Embiid je izgleda predodređen da zadrži NBA pucačko vođstvo, dok je Dončić van akcije trenutno”, rekao je Teme Veselink sa “FOX Bet”.

Zaista, Embiid ima prosjek od 33.5 poena po utakmici, pola boda ispred Dončića, koji je propustio tri utakmice zbog problema s gležnjem.

“Timski rekordi ovdje igraju važnu ulogu, a 76ersi sada imaju pola utakmice u odnosu na Nuggetse. Konsenzus je takođe da je Istočna konferencija bolja od divljeg zapada ove sezone. Stručnjaci naglašavaju da bi Jokić gotovo osvojio tri uzastopna MVP-ja. Ne mislim da bi se prethodne godine trebale uzeti u obzir za MVP-a 2022/23, ali to će sigurno igrati ulogu u glavama nekih glasača”, objasnio je Veselnik.

Potom je dodao:

“Embiid je dvaput završio kao drugoplasirani iza Jokića. Ima još 14 utakmica za odigrati za 76erse, i čini se da Embiid kontroliše svoju sudbinu ove sezone”, prenosi “Fox”.

Prihvati notifikacije