Janjoš pred duele s Portugalom i Luksemburgom: "Moramo smanjiti oscilacije, ovo je ekipa u stvaranju"

Reprezentacija Bosne i Hercegovine okuplja se u Zenici pred junske mečeve protiv Portugala i Luksemburga.

FOTO: N1
FOTO: N1

Na okupljanje su do sada pristigli Nemanja Bilbija, Siniša Saničanin, Dal Varešanović, Smail Prevljak, Adrian Leon Barišić, Kenan Pirić, Luka Menalo, Nikola Vasilj, Hrvoje Miličević i Benjamin Tahirović.

Medijima se obratio pomoćnik selektora Mehmed Janjoš, prenosi N1.

“Sportski je uvijek očekivati dobar rezultat. Poslije tri dana imamo tešku utakmicu protiv Luksemburga. Moramo biti svjesni da je Portugal apsolutni favorit. Ali mi moramo pokazati da smo ekipa koja može napraviti rezultat. Ciljamo odlazak na EURO.”

Izmjene pred Portugal. Nema Demirovića i Krunića, tu je Luka Menalo i Said Hamulić.

“Vidjet ćemo. Nismo donijeli odluku. Polako se okupljamo. Šehić i Hadžiahmetović igraju večeras utakmicu, Džeko igra 10. juna, Hamulić još nije tu. Mislim da smo dobro odigrali protiv Islanda, protiv Slovačke je to bilo jako loše. Učinit ćemo sve da oscilacije spustimo i ublažimo. Morate da znate da je ovo ekipa u stvaranju” kaže Janjoš.

Pročitajte još

Koliko će nam pomoći situacija da većina fudbalera igra standardno. Koliko će nam značiti ovo rano okupljanje?

“Neki igrači su prije 20 dana završili prvenstvo. Pokušali smo što bolje da pripremimo igrače. Uvjeren sam da će svi biti spremni i dati maksimum. Velika je prednost što standardni igrači mahom igraju 90 minuta.”

Novinarima su se obratili i debitanti.

Igrač Osijeka Adrian Leon Barišić i fudbaler Sarajeva Dal Varešanović.

Koliko ste spremni? Šta možemo očekivati od Portugala?

“Kao profesionalni fudbaleri sanjate o ovakvim utakmicama. Ovo je ono što želite. ja sam tu novi, ali bit ću spreman. Ljudi koji su mene pratili znaju da sam debitovao za U 18 BiH ovdje u Zenici. Proveo sam lijepe trenutke, tu pripadam i nikada nije bilo dileme. Dobio sam puno poruka, zahvaljujem se na podršci navijačima”, rekao je Barišić.

Jeste li spremni za mečeve, ima li pritiska?

“Za te utakmice se živi kao i za ovaj poziv. Svaki igrač sanja igrati za svoju državu. Nadam se da će biti sve dobro protiv Portugala. S obzirom da igram u Sarajevu naučio sam se nositi sa dodatnim pritiskom i mislim da sam pokazao to”, izjavio je Varešanović i dodao:

“Poznajem ih dosta od ranije. Svi su igrači prijatni, čast mi je što sam ovdje. Ako bude prilike ja ću biti spreman za igru i pokazati da mi je mjesto tu. Nek nam navijači daju vjetar u leđa.”

Prihvati notifikacije