Fudbal

FSBiH i Grad Zenica zajednički će adaptirati "Bilino polje" za utakmice UEFA Lige nacija A

Nogometni savez Bosne i Hercegovine potpisao je s Gradom Zenica aneks Sporazuma o unapređenju infrastrukture, opremanju, održavanju i korištenju stadiona “Bilino polje” u Zenici.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

U sklopu ovog aneksa, koji je dio prije 10 godina potpisanog Sporazuma o odigravanju utakmica A reprezentacije na pomenutom zeničkom stadionu, bit će urađena “djelimična sanacija i adaptacija Stadiona Bilino polje u Zenici”.

Cilj je da zenički stadion ispuni uslove krovne evropske kuće nogometa UEFA-e za kategorizaciju stadiona za utakmice predstojeće UEFA A Lige nacija. BiH će u tom takmičenju na zeničkom stadionu igrati protiv Njemačke, Nizozemske te Mađarske. Naš sporazum je da, kada god su ove investicije na stadionu, Grad ulaže 49 posto a NSBiH 51 posto. Svi radovi koji se trebaju uraditi da dobijemo sve licence, da tu i dalje reprezentacija može igrati, trebaju se završiti do septembra – istakao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Pročitajte još

On se, mada nije želio potvrditi da li će se uopće kandidirati za treći mandat gradonačelnika Zenice te, mada je u martu prošle godine ispunio sve uslove za penziju i po godinama satrosti, “u šali” je zahvalio NSBiH što će u oktobru dovesti reprezentaciju i na proslavu njegovog trećeg gradonačelničkog mandata na čelu Zenice.

Generalni sekretar NSBiH Adnan Džemidžić zahvalio je, pak, gradonačelniku i njegovim saradnicima na podršci u osiguranju uslova za odigravanje utakmica na Stadionu “Bilino polje”, ali i u Trening centru NSBiH u Zenici, gdje se pripremaju reprezentativci te odigravaju utakmice mlađe i ženska selekcija BiH. Naravno, “Bilino polje” je i naša kuća, gdje odigravamo i najveći broj utakmica i gdje ćemo i dalje odigravati svoje utakmice. Mi moramo odgovoriti visokim kriterijima, koje UEFA nameće svim asocijacijama, a ne samo našem savezu – kazao je Džemidžić, koji je izrazio uvjerenje da će svi planirani radovi biti okončani u zadatim rokovima te da će navijači i igrači imati potpuni ugođaj u Zenici.

On je podsjetio kako je Liga nacija takmičenje koje je “prekomponovano” kako bi se osjetila takmičarska draž te da je bh. tim ponovo ušao u A diviziju.

Džemidžić je potvrdio kako je Stadion “Bilino polje” jedan od stadiona koji bi mogao posatati nacionalni stadion za A selekciju BiH, a da bi taj stadion trebao imati kapacitet između 18.000 i 20.000 mjesta.