Fudbal

Italijanska fudbalska renesansa kroz strast i ljubav

AS Roma slavila je plasman u finale Lige Evrope.

FOTO: BEAUTIFUL SPORTS/WUNDERL
FOTO: BEAUTIFUL SPORTS/WUNDERL

Inter, Roma i Fiorentina: Italijanski fudbal doživljava renesansu sa tri finalista.

U času trijumfa, misli Josea Mourinhoa bile su sa žrtvama poplava u Emiliji Romanji. “Želim im poslati poruku snage”, rekao je trener AS Rome nakon teškog finala Lige Evrope u Bayer Leverkusenu, a njegova poruka je bila: “U teškim trenucima ljudi mogu izvući ono najbolje iz sebe”.

Baš kao i italijanski fudbal, koji doživljava nevjerovatnu renesansu nekoliko mjeseci nakon što je propustio Svjetsko prvenstvo u Kataru. Pored Mourinhove Rome, do finala su stigli Inter Milan u šampionatu i AC Fiorentina u Konferencijskoj ligi. “U Italiji”, rekao je idol Alessandro del Piero sa smiješkom, “u teškim vremenima uvijek smislimo nešto posebno”. Bilo na trgu ili u borbi protiv vodenih masa.

“Finali d’Italia!” bio je naslov u Gazzetta dello Sportu, Corriere dello Sportu je slavio pod naslovom “Triplete!”: “Italija dominira u Evropi”. Čak je i Giovanni Malago, predsjednik Nacionalnog olimpijskog komiteta (CONI), ugledao tračak nade i oduševio se: “Stičemo prestiž”.

Po peti put Serija A ima najmanje jednog finalistu u svakom od tri takmičenja, prvi put od 1994. Četiri godine ranije, jedini trofejni trofej postignut je kada su Milan, Sampdoria i Juventus Torino u konkurenciji državnih prvaka takmičenje, Kup pobjednika kupova i trijumfi Kupa UEFA.

Italija ”ne želi da sanja o renesansi našeg fudbala”

Razlozi povratka? Taktički pametni treneri u Rimu ili Firenci, veteranske zvijezde u svom trećem proljeću u Milanu – i vlasnici klubova sa sredstvima. Roma i Fiorentina se hrane iz SAD-a, Inter iz Kine. Na UEFA rang-listi, Italija je napredovala do 0,7 bodova iza trećeplasirane Njemačke, a prednost pred Francuskom porasla je na preko 20 bodova.

Drugi trostruki trijumf je ipak malo vjerovatan. Mourinho, koji je prošle godine osvojio Konferencijsku ligu sa Romom, autsajder je protiv rekordnog pobjednika Lige Evrope FC Sevilla 31. maja u Budimpešti. Ovo posebno važi za Firencu 7. juna u Pragu protiv West Ham Uniteda i posebno za Inter 10. juna u Istanbulu protiv “vanzemaljskog” Manchester Cityja.

“Nemojmo preterivati, ostanimo skromni, ne sanjajmo renesansu našeg fudbala”, upozorila je Gazzetta – i nakon “moćnog signala” sanjala o “zlatnom dobu osamdesetih i devedesetih”. Del Piero vidi Italiju “mnogo koraka iza” Premier lige, “na terenu, u smislu fizičke prirode, televizijskih prava, stadiona i mnogih drugih stvari”.

Ipak, dvije godine nakon trijumfa na EM, majstori odbrane su imali dobre šanse za daljnje udare. “Mi Italijani imamo strast i ljubav”, rekao je Del Piero, dodajući da “ponekad to nadoknađuje inferiornost”.

A onda opet izvlače ono najbolje iz sebe, prenosi sport.de.

Prihvati notifikacije