Fudbal

I Cviko potpisao za klub iz Saudijske Arabije

Saudijska Arabija postala je raj za fudbalere i fudbalske trenere.

FOTO: AL-ARABI
FOTO: AL-ARABI

Kao što je prije nekoliko godina bila Kina.

Cristiano Ronaldo i Karim Benzema su već stigli, a svakog dana možemo očekivati sve više velikih zvijezda koji će čekirati kartu za ovu azijsku državu.

Najavljeno je da u Saudijsku Arabiju i naš reprezentativac Gojko Cimirot. I dok se čeka potvrda ovog transfera izvjesno je da će BiH imati svog trenera u ovoj zemlji.

Rusmir Cviko je preuzeo FC Al-Orobah, prvoligaša u Saudijskoj Arabiji. nakon što je odbio dva kluba iz ove zemlje, na kraju je prihvatio ponudu Al-Orobaha, a dogovorio je jednogodišnju saradnju sa mogućnošću produženja ugovora na još godinu.

Otkrio nam je kako je imao ponudu i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali je prihvatio Saudijsku Arabiju zbog ekspanzije fudbala u ovoj zemlji. Zajedno sa njim u Al-Orobah idu i dvojica naših trenera (Elvis Karić, trener golmana i Jasmin Trnovac, fitnes trener koji je radio u Sarajevu i Veležu), a postoji opcija da će angažovati i jednog našeg trenera analitičara.

– Poslije odličnih rezultata sa Al Arabijem u zadnjoj sezoni došle su ove ponude. Imao sam ponudu i iz Emirata, ali sam odlučio da se okušam i među velikanima u Saudijskoj Arabiji – kazao je Cviko.

Cviko je u prošloj sezoni sjedio na klupi Al-Arabija s kojim je osvojio Prince Cup i bio viceprvak Kuvajta (završio na drugoj poziciji u prvenstvu iako je klub bio u opasnoj zoni ispadanja kada je preuzeo ekipu), a sada će se klub takmičiti u AFC. Imao je niz od 18 utakmica bez poraza i bio je kandidat za trenera godine. Poslije odličnih rezultata odlučio je promijeniti sredinu i ide na bolje.

Trener sa UEFA Pro licencom dugo vremena radio je u Željezničaru gdje je osvojio pet trofeja (tri šampionske titule i dva pehara u Kupu BiH). Nakon toga otišao je u Kinu i sa puno uspjeha vodio je dva prvoligaška kluba – Hakka i Dalian, gdje je radio tri i po godine, što dovoljni govori o njegovim kvalitetama.