Fudbal

Građani RS-a odgovarali na pitanje da li trebaju sportisti iz tog entiteta nastupati za BiH: Rezultati ankete šokirali

Reprezentacija BiH ili Srbije – vječita je dilema navijača i ljubitelja sporta u Republici Srpskoj, ali ne samo njih već i samih sportista.

FOTO: MACIEJ KULCZYNSKI/EPA
FOTO: MACIEJ KULCZYNSKI/EPA

Brojni fudbaleri, košarkaši, rukometaši, plivači, teniseri i drugi sportisti iz Republike Srpske nastupaju pod zastavom BiH, ali nije mali broj onih koji su nastupali ili sada nastupaju za reprezentaciju Srbije.

Banjalučanin Mladen Bojinović bio je dugogodišnji kapiten rukometne reprezentacije Srbije, Savo Milošević je godinama nastupao za fudbalske Orlove u kojima su trenutno Semberac Luka Jović i Banjalučanin Srđan Babić. U dresu košarkaške reprezentacije Srbije posljednjih godina gledali smo Ognjena Kuzmića iz Grabovice kod Doboja i Dejana Todorovića iz Mrkonjić Grada, dok je Bilećanka Tijana Bošković već godinama najbolja odbojkašica Srbije i planete.

Zanimljivo je da njena rođena sestra, Dajana, nastupa za odbojkašku reprezentaciju BIH, a naravno veliki broj sportista iz Republike Srpske također nastupa za selekcije BIH.

U fudbalskoj reprezentaciji BIH značajne uloge imaju Rade Krunić, Siniša Saničanin i Miroslav Stevanović, a pitanje je da li ćemo u dresu Zmajeva vidjeti i Vladana Kovačevića.

Bivši golman Sarajeva, sada čuvar mreže poljskog Rakowa bio je pozivan u reprezentaciju BiH, ali još nije debitovao za Zmajeve, što želi da iskoristi selektor Srbije Dragan Stojković Piksi, koji je navodno kontaktirao 24-godišnjeg Banjalučanina, piše Mondo.

Da li će Kovačević na kraju izabrati Srbiju saznaćemo uskoro, a vidjećemo i kakve će biti reakcije u BiH na njegov izbor.

Agencija Metrics cunsulting u međuvremenu je objavila rezultate zanimljivog istraživanja javnog mnjenja upravo o ovoj temi.

Građani Republike Srpske odgovarali su na pitanje – ‘‘Za koga treba da nastupaju sportisti iz Republike Srpske?‘‘, a rezultati su prilično zanimljivi.

Naime, tek svaki deseti građanin Republike Srpske, odnosno tačno 10 posto njih, smatra da bi trebali da nastupaju pod zastavom BiH.

Broj onih koji smatraju da treba da nastupaju za Orlove je višestruko veći, ali procenat je možda pomale i iznenađujuće malen, preciznije 51 posto ispitanika želi da ih vidi u reprezentaciji Srbije.

Treću opciju ‘‘svejedno mi je‘‘ izabralo je čak 39 posto.