Fudbal

Da li je ovo znak da se Safet Sušić vraća na klupu reprezentacije BiH?

Fudbalska reprezentacija BiH mogla bi dobiti novog selektora ako savez odluči da ne obnovi ugovor Ivaylu Petevu. Njegova saradnja sa NFSBiH ističe prije kvalifikacija za EURO 2024, a iako postoje naznake da je želja sa nastavkom saradnje obostrana, zasad zvaničnih informacija nema.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Kako su kolege sa Sport1.ba uspjele saznati, u Savezu ne sjede skrštenih ruku i razmatraju koje su najbolje opcije za predstojeće kvalifikacije. Zasad se jedna nameće. Ako Savez odluči da završi saradnju s Petevom, prva meta bit će nekadašnji selektor Safet Sušić, koji je trenutno bez angažmana.

Sušić je vodio reprezentaciju BiH u njenom najboljem periodu u historiji. Odveo je nacionalni tim u baraž za Evropsko prvenstvo nakon što ga je petnaestak minuta dijelilo od plasmana direktno na EURO 2012, da bi u narednim kvalifikacijama naš nacionalni tim zauzeo prvo mjesto i plasirao se prvi put u historiji na Svjetsko prvenstvo.

Lošiji rezultati na otvorenju kvalifikacija za EURO 2016 presudili su Sušiću na klupi reprezentacije BiH, ali naš nacionalni tim nikad se kasnije nije ni približio nivou rezultata koje je tim bilježio u njegovom mandatu.

Prihvati notifikacije