Ostalo

Fudbalske legende se okupile u Splitu: Baždarević i Vidić protiv Bobana i Al-Khelaifija

Plazma Sportske igre mladih revijalnim sportskim danom zatvorile 27. sezonu.

FOTO: FACEBOOK/PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH
FOTO: FACEBOOK/PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH

All-star day u Splitu okupio je brojne fudbalske legende, sportske zvijezde, uzvanike iz političkog i privrednog života koji su zajedno s djecom u gradu pod Marjanom sudjelovali u promociji sporta i sportskih vrijednosti.

Program je započeo svečanom ceremonijom proglašenja ambasadora Plazma Sportskih igara mladih u Hrvatskom domu, a Darijo Srna i Nemanja Vidić pridružili su se velikoj SIM obitelji. Nasser Al-Khelaifi i Aleksander Čeferin ambasadori Igara dodijeli su im plakete, a ceremonija proglašenje okupila je mnogobrojne svjetske sportske zvijezde i dužnosnike, dugogodišnje partnere i prijatelje Igara. Zlatko Vujović dodijelio je i posebno priznanje Aleksanderu Čeferinu za ambasadora 2023. godine.

“Ova titula mi znači dosta jer to radimo zbog djece. Igre mladih rade fantastičnu stvar za nove generacije, educiraju ih koliko je važan sport za pojedinca i zajednicu jer promovira vrijednosti koje su važne za svih. Bitno je da se djeca bave sportom, da se druže i dijele svoja iskustva s djecom iz regije, a to je pobjeda Sportskih igara mladih jer su im to i omogućile. Mislim da je danas problem u svijetu vrijednosti i mi moramo biti ti koji će djeci pomoći da budu bolja nego što su naše generacije’’, rekao je Nemanja Vidić nakon proglašenja.

Darijo Srna već je 18 godina uz Igre, a od sada i kao ambasador: „Prelijepo je vidjeti djecu iz raznih dijelova Europe da se natječu, druže i razvijaju nova prijateljstva, to je cilj Igara. A ja ću se potruditi da od sada budem još bolji ambasador i da Igre proširimo po cijeloj Europi.“

All-star day nastavio se revijalnim šahovskim turnirom. Simultanku na Rivi odigrao je šahovski velemajstor Darmen Sadakasov predvođen Arkadyjem Dvorkovichem, predsjednikom FIDE – svjetske šahovske organizacije.

Baždarević i Vidić protiv Bobana i Al-Khelaifija

Nasser Al-Khelaifi, predsjednik Paris Saint Germaina i član izvršnog odbora UEFA-e i Zvonimir Boban proslavljeni nogometaš zaigrali su padel protiv Nemanje Vidića i Mehmeda Baždarevića, koji su fudbalsku loptu zamijenili reketom a u dinamičnoj utakmici pobjedu su odnijeli Al-Khelaifi-Boban.

Plazma Sportske igre mladih već 27. godine djeci i mladima pružaju priliku da se natječu u 10 sportskih disciplina, a ovog puta ispunili su im i san da igraju nogomet sa svojim idolima.

All-star tim predvodio je Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, koji je stigao u društvu Luisa Figa, Nassera Al-Khelaifija, Zvonimira Bobana, Predraga Mijatovića, Darija Srne, Nemanje Vidića, Marija Stanića, Estebana Cambiassa, Christiana Karembeu, Aitora Carance, Aljoše Asanovića, Igora Štimc, Niše Savljevića, Marka Simeunovića, Mehmeda Baždarevića, Saše Pozdera, Arkadyja Dvorkovicha, Dragana Primorca, Zdravka Marića, Željka Tufekića i Vedrana Duvnjaka.

Na izborničkoj klupi sjedili su Zoran Bogdanović, Zdravko Marić i Igor Angelovski.

Mladi fudbaleri već su prethodni dan utakmicama u sklopu međunarodne završnice impresionirali publiku, a sada i čitav All-star tim. Reprezentacija SIM-a sastavljena je od fudbalerki i fudbalera iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a na izborničkoj klupi ih je vodio Tihomir Gudić, izvršni direktor Igara. Sudački dvojac utakmice bili su Roberto Rosetti, legendarni fudbalski sudac svjetskih i europskih prvenstava te Svetlana Bilić, najbolja fudbalska sutkinja regije. Atraktivna igra, prepuna golova do usijanja je dovela navijanje na Prokurativama, a rezultat je ovaj put ostao neriješen.

Utakmicu se u izravnom prijenosu mogla pratiti na Sport klub i N1 televizijama u 12 zemalja, a sudionici su gostovali i u SIM studio.

Plazma Sportske igre mladih, najveća su sportsko amaterska manifestacija u Europi, pružaju djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da se natječu u 10 sportskih disciplina. Svjesni svog utjecaja i odgovornosti osim promicanja sportskog načina života, Igre djecu i mlade svojim edukacijama potiče da se razviju u odgovorne pojedince našeg društva. Plazma Sportske igre mladih podržavaju i mnogobrojne svjetske institucije UEFA, FIFA, FIBE, FIDE, MOO, Europska komisija, Europska unija, te vrhunski sportaši i dužnosnici.

Od osnivanja 1996. godine u Splitu za sve sudionike natjecanja na svim razinama su potpuno besplatna, a do danas Igre su obogatile živote više od 2,5 miliona djece i mladih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji.

Prihvati notifikacije