Fudbal

Fudbal i autokratija: Za koga su navijali najveći svjetski diktatori

Sinoć je u Rimu odigran novi gradski derbi između Lazija i Rome, a na kraju je slavio tim Maurizija Sarrija sa minimalnih 1:0.

FOTO: PRINTSCREEN/BREWMINATE.COM
FOTO: PRINTSCREEN/BREWMINATE.COM

Benito Mussolini

Nakon utakmice među navijačima po ko zna koji put počela je kružiti priča o ova dva kluba, od kojih je jedan “radnički, slobodarski klub”, tj. Roma, a drugi fašistički, Lazio.

Istina je da je Roma zapravo nastala 1927. godine, za vrijeme fašizma u Italiji, dok je Lazio nastao prije osnivanja fašističke partije.

Kako je onda Lazio zapravo postao poznat kao “fašistički klub”, ili klub kojeg podržava italijanska ekstremna desnica?

Benito Mussolini, jedan od najvećih diktatora u historiji svijeta bio je i obožavalac “najvažnije sporedne stvari na svijetu”, a zanimao se i za boks i automobilizam. Navijao je za Bolognu, ekipu koja je bila najbliža njegovom rodnom mjestu, Predappiju, u Italiji. Dolaskom na vlast, Mussolini se kao politički moćan čovjek tog doba pobrinuo da Bologna bude u samom vrhu italijanskog fudbala, pa nije ni čudno da je taj tim od 1925. do 1941. godine šest puta osvajao prvenstvo Italije.

U međuvremenu, kada je postao “Duče”, preselio se u Rim, a kako bi u glavnom gradu Italije popravio svoj imidž, postao je simpatizer lokalnog kluba, Lazija.

Veza Mussolinija i Lazija održana je i do modernog doba, decenijama nakon njegove nasilne smrti, kada ga je svrgnuo vlastiti narod. Ekstremni desničari su zbog toga uvijek više naginjali Laziju, umjesto Romi.

FOTO: WIKIPEDIA
FOTO: WIKIPEDIA

Adolf Hitler

Kako piše “The Sun”, Adolf Hitler bio je navijač Schalkea, koji je između 1934. i 1942. osvojio šest od svojih sedam ukupnih titula u historiji. Iako je klub mnogo puta negirao bilo kakvu vezu sa jednim od najkrvoločnijih zločinaca u historiji svijeta Schalke nikada nije uspio pobjeći od veze sa Fuhrerom.

FOTO: WIKIPEDIA
FOTO: WIKIPEDIA

Jozef Staljin

Josef Visaronovič Džugašvili – Staljin bio je na vlasti od 1922. sve do 1953. godine, a za razliku od Hitlera, nikada nije bilo nikakve sumnje u njegovu fudbalsku odanost.

Staljin je među mnogobrojnim klubovima, koji su predstavljali razne strukture vlasti u ta doba (npr. SCKA bio je klub Crvene Armije, Lokomotiva je bila klub ministarstva transporta itd). Staljin je slijedio stope Vladimira Iliča Lenjina i navijao je za moskovski Dinamo.

FOTO: WIKIPEDIA
FOTO: WIKIPEDIA

Francisco Franco

Španski diktator Francisco Franco vladao je od 1936. do 1975. godine, a jedan je od rijetkih koji u svojoj fudbalskoj priči nosi izdaju.

Naime, tokom prvih godina svoje diktature Franco je bio navijač Atletica iz Madrida. Međutim, kada su gradski rivali iz Reala osvojili Kup šampiona 1956. godine, Franco je zaboravio “Jorgandžije” i priznao ljubav prema Blancosima, koji će tokom vremena postati jedan od najvećih klubova na svjetskom nivou.

Franco je također izrazito mrzio Barcelonu, koja je oduvijek predstavljala otpor španskoj kruni i njegovom režimu.

FOTO: WIKIPEDIA
FOTO: WIKIPEDIA

Muammar Ghaddafi

Gheddafi je nesumnjivo bio fudbalski fanatik, a klub za koji je navodno navijao može biti iznenađenje.

Na dan kada je njegov režim pao, a ustanici ušli u njegovu privatnu vilu, u jednoj sobi su, prema svjedočanstvima pronašli nekoliko rekvizita Liverpoola.

Gheddafijev sin Sadi također je volio fudbal, toliko da je zaigrao u italijanskoj Seriji A u ekipi Perugie, a igrao je još za Udinese i Sampdoriju.

FOTO: WIKIPEDIA
FOTO: WIKIPEDIA

Kim Jong-un

Vrhovni vođa Sjeverne Koreje obnaša tu funkciju od 2011. godine a naslijedio je oca Kim Jong-ila. Za njega se priča kako je fanatični navijač Manchester Uniteda, a posebno jednog od bivših fudbalera tog kluba- Waynea Rooneya.

Rooney je najkvalitetniji dio svoje karijere proveo upravo u Unitedu, a osvojio je pet puta englesko prvenstvo, četiri liga kupa, šest puta Community Shield, jednom Ligu prvaka, jednu Evropa ligu i jedno SP za klubove.

FOTO: WIKIPEDIA
FOTO: WIKIPEDIA

Nije poznato kako Kim Jong-un trenutno gleda na stanje “Crvenih đavola” koji godinama unazad ne mogu osvojiti važan trofej unatoč velikim ulaganjima u igrački kadar, piše N1

Prihvati notifikacije