Košarka

Francuska se nakon ispadanja sa Svjetskog prvenstva zamalo obrukala i po treći put

Košarkaši Francuske su poslije mnogo muke pobijedili Liban rezultatom 85:79 u trećem kolu Mundobasketa.

FOTO: EPA-EFE/ADI WEDA
FOTO: EPA-EFE/ADI WEDA

Malo ko je vjerovao da će Francuzi završiti takmičenje već u prvoj fazi Svjetskog prvenstva, ali to se i dogodilo.

Čak nije mnogo nedostajalo da Mundobasket okončaju bez ijedne pobede i sa porazima od Kanade, Latvije i Libana što bi bila prava bruka.

Ipak, uspjeli su da pobjede Liban u napetoj utakmici i da makar toliko sačuvaju obraz poslije lošeg turnira nakon srebra sa Eurobasketa godinu dana ranije.

Ko bi rekao da će se Francuzi ovako namučiti?

Već u prvoj četvrtini su se vidjeli problemi kada je u trećem minutu Liban poveo nakon koša Alija Haidara koji je maksimalno koristio prazan prostor u reketu.

Igrali su “pijetlovi” bez Fala, Gobera i Lesora i to se osjetilo. Ipak, najveći problem je napravio Vael Arakdži koji je Libanu donio čak 10 poena u prvoj četvrtini!

Imao je Liban vođstvo 18:12 u ovoj četvrtini, ali je Francuska na krilima sjajnog Jabuselea smanjila na 20:19 pred početak druge četvrtine.

Nastavili su Libanci u istom ritmu i konstantno imali prednost, čak dvocifrenu u jednom trenutku, ali je kvalitet igrača Francuske jednostavno uvijek izlazio na površinu.

Upravo su zbog toga i upisali trijumf nad Libanom i izbjegli bruku, a selekciji Libana treba čestitati na fantastičnoj košarkaškoj predstavi.

Vael Arakdži je igrao fantastično ubacivši 29 poena, Ali Hajdar je postigao 12, a Serhio El Darvič 29, dok su po 8 imali Omari Spleman i Amir Saud.

U redovima Francuske, 18 poena je imao Jabusele, 17 Furnije, po 12 su ubacili Batum i Okobo, 10 Ajzea Kordinije.

Prihvati notifikacije