Košarka

Evo kako šanse naših Zmajeva vidi FIBA: Objavljena lista favorita za Eurobasket

Krovna svjetska košarkaška organizacija (FIBA) objavila je danas, 19. februara, svoj popularni 'Power-rankings', odnosno listu favorita za predstojeće kvalifikacije za Eurobasket, koji će se održati 2025. godine na Kipru, u Finskoj, Poljskoj i Latviji. 

zmajevi kosarka
FOTO: FOTO: FIBA / LUKA GARZA, DŽANAN MUSA I JUSUF NURKIĆ

Na listi 32 reprezentacije se nalazi i selekcija Bosne i Hercegovine. Naši Zmajevi su, prema FIBA-i, rangirani na 18. mjesto, a zanimljivo je i objašnjenje koje su dali za ovaj ‘ranking’. 

Pročitajte još

“Dakle, kažete da je Bosna i Hercegovina opet u ‘Grupi smrti‘? Situacija je prilično jasna: BIH mora završiti iznad ili Francuske (broj 1 na Power Rankings) ili Hrvatske (broj 13 na Power Rankings) kako bi osigurala mjesto na FIBA EuroBasket 2025. I dok impliciramo da bi BIH mogla biti autsajder u ovoj trostranoj utrci (u našem potpuno nenaučnom rangiranju), imaju aduta u rukavu, a taj adut je Džanan Musa, koji je sposoban da ‘rastrga’ ove riječi na komade”, napisala je FIBA. 

Naši Zmajevi se inače nalaze u grupi E, zajedno s Francuskom, Hrvatskom i Kiprom. Francuska je ogromni favorit, a problem stvara Kipar, koji će kvalifikacije proći bez obzira na rezultate, kao domaćin. Dakle, prava borba za prolazak bit će između BiH i Hrvatske. 

Kvalifikacije Zmajevi počinju 23. februara u Nikoziji protiv Kipra, a nastavljaju 26. februara u Tuzli protiv apsolutnog favorita naše grupe Francuske. 

Prihvati notifikacije