Fudbal

Dok čekamo Skupštinu FK Željezničar: Zašto ide Gredić?

U srijedu, 29. maja 2024. godine, s početkom od 18:00 sati održat će se sjednica Skupštine FK Željezničar.

Almir Gredić, Skupština FK Željezničar, The Maniacs
FOTO: ARHIVA

Na sjednici će biti predstavljan Izvještaj o radu Odbora za hitnost, potom izbor novog Upravnog odbora, te Izvještaj Radne grupe za postupanje po Javnom pozivu za strateško partnerstvo.

Zbog ograničenog prostora Plavog salona, sjednici mogu prisustvovati samo delegati Skupštine, članovi rukovodstva, te administracija Kluba. Medijima će materijali biti dostavljeni odmah nakon održavanja sjednice, objavljeno je na stranici kluba iz Bulevara Ivice Osima.

Rekli bismo, na prvu, najava Skupštine kao i svaka druga…Ipak, moramo primjetiti da se ova čeka jako, jako dugo, da mnogi navijači traže prave promjene, praktično žele potpuno nova lica i u Skupštini ali i u Upravi, a naravno i na terenu, među igračima. Prostor Plavog salona zaista jeste ograničen, i bilo bi tijesno ako bi se našla mjesta za novinare koji također jedva čekaju Skupštinu jer to od njih, opet, jedva čekaju njihovi čitaoci, pratioci po portalima i društvenim mrežama.

No, ne možemo se oteti utisku da nekome ne odgovara da se novinari nađu u istoj prostoriji sa skupštinarima i da onda vjerno prenesu kako je tekla rasprava (ako je uopšte bude) o svim najvažnijim pitanjima za FK Željezničar,ko je bio “za”, a ko “protiv”, jel neko nešto rekao… Nekada smo pozivani u velike hale u kojima je bilo mjesta čak i za navijače, a sada je “ograničen prostor”.

Odbor za hitnost koji je vodio Almir Gredić će dobiti prolaznu ocjenu. Naravno, jer je Greda okupio ekipu, postavio Dinu Đurbuzovića za trenera (uz Omera Joldića i Adnana Gušu u stručnom štabu) i spasio Želju moguće višedecenijske sramote ispadanja iz Premijer lige. Rekli bismo, u uslovima u kojima su pomenute Željine legende ponovo ušle i klub i uradile šta su uradile, bolje nije moglo.

I, umjesto, da se taj rad nastavi i u narednom periodu, Almir Gredić (a šta će biti sa Đurbuzovićem i njegovim stručnim štabom – ne zna se) sasvim sigurno neće ostati u klubu. Jednostavno, osjetio je da u ovakvoj konstalaciji snaga ne može da da svoj maksimum, ali i da nešto “jako smrdi” u i oko Željezničara.

Gredić uvijek radi na dobrobit FK Željezničar

Gredić ne želi da se mnogo eksponira u medijima, radije radi “van svjetla reflektora”, ali radi uvijek i samo na dobrobit svoga Želje. Drugačije ne zna i ne može. Ali, u ovih par mjeseci koliko je opet bio angažovan u Bulevaru Ivice Osima (podsjetimo, bio je već vrlo uspješan predsjednik kluba) susreo se sa ljudima koji, pa recimo to prosto da svi razumiju – namaju pojma o tome šta i kako se vodi jedan, navijači bi rekli najveći, fudbalski klub u BiH.

Ne želi Greda nikakvu raspravu, svađu ponajmanje, i on će se povući mirno kako je i došao, vodeći se i onom “neka rezultati govore o svakome”, a mi se, kao i armija navijača pitamo: kome se to (opet) klub ostavlja na “milost i ne milost”.

Jer, kako se raspravljati sa onima koji su u sezoni iza nas doveli i potjerali nebrojeno igrača, promijenili kompletna tri stručna štaba, doveli tim na ivicu ispadanja iz lige a time, i pored finansijskih rezultata koje su ostvarili i kojima se vole pohvaliti, doveli u pitanje i sami opstanak kluba iz “Doline ćupova”.

Reakciju Almira Gredića čakaju mnogi. Zašto ne reći, i oni koji su nekada i sami činili strukture ovog kluba i to kada su zajedno sa onima na terenu ostvarivali pobjede, osvajali duple krune, igrali al pari sa klubovima u Evropi. Nekadašnji igrači, treneri, direktori, predsjednici osluškuju šta će Skupština u “ograničenom prostoru” sada odlučiti.

Nadamo se da nove odluke neće biti “ograničene k’o prostor u Plavom salonu”…