Fudbal

U FK Željezničar nema mjesta za Osima, a šta je sa ovima što su klub doveli do ponora ispadanja?

U FK Željezničar slijede velike promjene, da ne kažemo čistka, samo je problem što se ne zna ko bi to uzeo veliku metlu i pomeo sve koji su nakon ove sezone zaslužili da budu pometeni sa Grbavice.

Manijaci, stadion Grbavica
FOTO: USTUPLJENA FOTORAFIJA

Pročitajte još

“Manijaci”, najvatreniji navijači Želje, juče su bili više nego jasni – za Amara Osima, po njima, nema nove fotelje u klubu. Kako to da su Amara koji već poodavno nije u klubu označili kao nepoželjnog, znaju samo upućeni. Da li su najvatreniji dobili direktivu pa izradili i pokazali transparent na kojem je pisalo: “Osim Amare hvala ti za sve trofeje! Ali u klubu za tebe više nikad nema fotelje”, ili su to oni tako sami od sebe, i više nije toliko bitno. Uostalom, ako “The Maniacs” mogu biti glavni sponzori kluba, onda mogu i postavljati uslove ko može, a ko ne može u “fotelju”

Uostalom ispada, proteklih godina, osim u vrijeme kada je Osim posljednji put bio šef stručnog štaba pa ga je pandemija spriječila da možda i osvoji titulu, da ne valja ni ovako ni onako. Ne valja ni sa Osimom, pogotovo ako će od njega baš sve zavisti, a bez njega…grčevita borba za opstanak. No Amar je, već dalja prošlost, šta je sa onom bližom, šta je sada…

A sada je da je Željo zamalo ispao u netom završenoj sezoni. Promijenjeno je trenera i trenera, da bi posljednjih 6 kola Dino Đurbuzović preuzeo ekipu i ostvario 5 pobjeda i jedan remi. Sva nauka je da su u klubu konačno skontali da je do njih, pa se malo okrenuli oko sebe, pozvali one nekadašnje “vojnike” iz Bulevara Ivice Osima (Gredić, Đurbuzović…), i gle čuda – Željo je počeo da pobjeđuje i kod kuće i na strani.

Amar Osim zabranjen u Bulevaru Ivica Osima

Eto, Amaru Osimu je “zabranjen” povratak u Bulevar Ivice Osima, ali šta je sa onima koji su klub doveli do toga da od 12 ekipa budu 11. Šta je sa tim iz Uprave, odbora, Skupštine kojih ima 50 i kusur, koji su donosili sve te nebulozbe odluke pa su onda Grbavicom defilovali nekakvi treneri i igrači koji, zamislite, mogu odigrati čitavih 80 minuta za polusezonu.

Kažu, ova garnitura sama sebe hrabri pričom kako su eto ostavili klub u Premijer ligi, zamislite, i kako imaju još godinu dana mandata! Znači, nema analize, nema odgovornosti, ima samo aplauza za nešto što se Želji nikada prije nije desilo – da zamalo ispadne iz lige.

A ostanu li još tu godinu mandata, u predstojećoj sezoni u kojoj bi iz lige trebala ispasti 4 kuba, navijače Željezničara hvata panika!

Željo će imati dužu pauzu ovog ljeta, jer ne igraju u Evropi. Međutim, mora se brzo reagovati. Ostanu li sadašnji čelnici na svojim mjestima, teško se nadati boljitku u Bulevaru Ivice Osima. Opstanak je tagret, kako se to voli reći, a Evropa, titule, kupovi…priča iz nekog drugog, davnog vremena…