Fudbal

DIO SKANDALA I BH. VEZNJAK Poznati svi sporni transferi koji bi mogli dovesti do raspada Juventusa

Juventus je prošle sedmice kažnjen oduzimanjem 15 bodova zbog korištenja lažnoga kapitala u financijskim knjigama te plaćanja igrača "ispod stola" tokom krize zbog koronavirusa.

FOTO: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO
FOTO: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Bivši sportski direktor kluba Fabio Paratici dobio je dvije i pol godine suspenzije, dvije godine dobio je bivši predsjednik kluba Andrea Agnelli, kao i Maurizio Arrivabene, bivši direktor kluba.

Kaznu je dobio i Federico Cherubini, sportski direktor u klubu, i to na 16 mjeseci. Sljedećih osam mjeseci nikakvu funkciju u nogometu neće smjeti obavljati ni bivši igrač i dopredsjednik kluba Pavel Nedved, a na sve to klubu je oduzeto spomenutih 15 bodova u aktuelnoj takmičarskoj sezoni, prenio je SC Sport.

Juventus je, između ostalog, stradao zbog 22 sumnjiva transfera koja je odradio u zadnjih nekoliko sezona, a većina su bili zamjene igrača s drugim klubovima. I oni su bili pod istragom, ali protiv njih nisu podignute nikakve optužnice.

Pročitajte još

Tri najsumnjivija od ta 22 transfera su zamjene Miralema Pjanića i Arthura s Barcelonom, zamjene Joaa Cancela i Danila sa Cityjem te zamjena Leonarda Bonuccija i Mattije Caldare s Milanom. U svim tim poslovima finansijski uslovi zamjena su lažirani ili nisu bili adekvatno prikazani u knjigama.

Pod istragom je bila i zamjena Leonarda Spinazzole i Luce Pellegrinija s Romom kao i niz drugih zamjena s Barcelonom i Manchester Cityjem s kojima je Juve najviše mijenjao igrače. Torinski klub navodno je muljao i s transferom Emrea Cana u Borussiju te onim Emila Audera u Sampdoriju.

Istražitelji italijanskog saveza analizirali su još više od deset transfera i zamjena igrača s drugim talijanskim klubovima, uglavnom niželigašima, te su svima utvrđene nepravilnosti koje su na kraju rezultirale drakonskom kaznom za slavni talijanski klub.

Prihvati notifikacije