Fudbal

Afera koja prijeti da raznese svijet fudbala: Miralem Pjanić pred suspenzijom

Juventusova kazna nakon kršenja kapitalnih prihoda mogla bi se proširiti na igrače koji su za to vrijeme igrali, što bi potencijalno moglo dovesti do suspenzije za 23 igrača.

FOTO: SCREENSHOT
FOTO: SCREENSHOT

Prošle je sedmice talijanski nogomet bio šokiran činjenicom da je divu Serie A Juveu oduzeto 15 bodova nakon istrage o njihovim finansijama.

Tužitelji su prvobitno tražili oduzimanje devet bodova, ali je umjesto toga izrečena stroža kazna, pa su s trećeg mjesta u Serie A pali na 10. mjesto.

To je skoro dokrajčilo njihove šanse da se kroz ligu kvalificiraju za Ligu prvaka sljedeće sezone, a morat će osvojiti Evropsku ligu, nakon što su ispali, kako bi se kvalificirali.

Klubu bi još mogli biti vraćeni bodovi ako uspiju sa žalbom, nakon što je istraga ponovno otvorena pošto što su pronađeni dodatni dokazi.

No, 23 igrača koja su igrala za Staru damu bi se mogli suočiti sa zabranama.

Prema talijanskom novinaru Paolu Zilianiju, ako se utvrdi da su igrači prihvatili lažno niže plate, mogli bi dobiti suspenziju od 30 dana, čak i ako više nisu u torinskom klubu.

To bi moglo uključivati Miralema Pjanića, dok bi se Al Nassr na neko vrijeme mogao naći bez Cristiana Ronalda.

Zialini je rekao da su u sklopu istrage “svi uključeni članovi ispitani i priznali okolnosti.

“Dva igrača, Matthijs de Ligt i Mattia De Sciglio, dali su sucima kopiju Whatsapp chata u kojem je Giorgio Chiellini svima objasnio prevaru, sugerirajući da se to ne spominje novinarima.”

Ronaldo bi mogao biti među tim igračima, jer je igrao za klub od 2018. do 2020., a prema prethodnim izvještajima mogao bi čak i tužiti klub.

U tim izvještajima tvrdilo se da zapravo duguju 37-godišnjaku gotovo 20 miliona funti, na temelju dokumenta koji su potpisali, ali mu nisu poslali.

Prihvati notifikacije