Fudbal

Cruzeiro se vratio u prvu brazilsku ligu, Ronaldo plakao od sreće

Iako zbog povreda nije napravio ono što je po talentu i potencijalu mogao, Ronaldo Luís Nazário de Lima za mnoge je najbolji napadač svih vremena. Čuveni Brazilac je nakon kraja igračke karijere kupio dva kluba. Prvi je španski Valladolid, a drugi slavni Cruzeiro, klub u kojem je započeo nestvarnu karijeru.

FOTO: CRUZEIRO/TWITTER
FOTO: CRUZEIRO/TWITTER

No Cruzeiro je do dolaska Ronalda bio u velikim problemima, a prije tri godine je ispao iz prve lige. Ronaldo je po dolasku u klub u decembru prošle godine napravio niz promjena. Najprije je smijenio trenera Vanderleija Luxemburga, a potom skresao plate igračima.

Klupski proračun je s 4.5 miliona dolara smanjen na svega 1.8, a igračima je ponudio ili odlazak ili rezanje plata. Kad je iz kluba otjerao 41-godišnjeg golmana Fabija, inače ikonu kluba, došao je u sukob s navijačima, no to ga nije pokolebalo. Ronaldo nije odustao i cilj mu je bio vratiti Cruzeiro u elitni razred brazilskog fudbala.

To je i uspio. Cruzeiro je prošle noći pobijedio Vasco 3:0 i sedam kola prije kraja osigurao povratak u Serie A. Nakon što je sudija svirao kraj utakmice u Belo Horizonteu, nastupilo je ludilo na tribinama. Svi su plakali od sreće – navijači, igrači, ali i sam Ronaldo, koji je klub koji je četiri puta bio prvak Brazila i tri puta prvak Južne Amerike uspio vratiti među najveće.

Prihvati notifikacije