Ostalo

Bosanka, svjetska MMA prvakinja za Bosnainfo: Došla sam u Španiju s 18 godina…

Bosanskohercegovačka takmičarka Zejna Krantić postala je svjetska MMA prvakinja u kategoriji do 52 kg. Ova vijest odjeknula je svijetom, svi mediji su prenijeli, a zastavu Bosne i Hercegovine Zejna je ponosno zavijorila iako već godinama ne živi u svojoj zemlji.

FOTO: FACEBOOK / ZEJNA KRANTIĆ
FOTO: FACEBOOK / ZEJNA KRANTIĆ

Naša zemlja ima mnoge uspješne sjajne ljude čiji su talenat prepoznali i nagradili stranci.

Kontaktirali smo Zejnu i pitali je o njenom životu i izboru borilačnog sporta koji je moćna kombinacija mnogih borbenih stilova.

Moja priča je jednostavna, ali puna velikih doživljaja koji su učinili sa budem bolja, da naučim o životu, da shvatim koje su stvarne vrijednosti svega. Došla sam u Španiju s 18 godina. Bio je to veliki korak. Krenula sam u avanturu jer sam željela vidjeti svijet, pokušati nešto više. Zvalo me, nešto u meni je govorilo trebaš ići. Danas shvatam da je sudbina odradila svoje.

Život nigdje nije lagan. Bilo gdje da odeš trebaš se truditi, raditi. Niko ništa ne poklanja. Studirala sam, radila, trenirala odbojku, išla u teretanu. Prvo sam počela trenirati brazilsku Jiu-Jitsu, nakon toga malo pomalo MMA. Imala sam amaterske borbe, nije mi išlo loše. I opet sudbina, na jednom turniru u Madridu, upoznam Chinto Mordillo, mog današnjeg trenera. On je otkrio moj talenat (ne znam je li bio talenat ili samo prkos kad sam pobijedila tu borbu taj dan) i ponudio mi je da dođem i treniram s njim. Tu je sve počelo”, priča sjajna Krantić za Bosnainfo.

Zejna Krantić je rođena u Ključu 1988. godine, a već 16 godina živi, radi i trenira u Španiji. Iako trenira za drugu zemlju, podigla je i zastavu Bosne i Hercegovine jer ne zaboravlja svoje korjene.

“Moji uspjesi su se nizali. Jedan od najvažnijih je svjetsko provenstvo u Singapuru. Prvi put u historiji Španije se osvaja zlato u MMA. Poslije toga evropsko pod našom zastavom, opet pravimo historiju, i sad s ovim pojasem krunišemo se, čini mi se. Nadam se da će biti još puno, puno uspjeha, nije bitno pod kojom zastavom. Nosim obje s puno ponosa”, poručila je Krantić.

Otkrila je za Bosnainfo i da osim što profesionalno trenira, vodi i jedan restoran, a ispričala je i kako njen dan izgleda.

“Moj dan… Oh, ovo je pitanje (smijeh). Za ovu borbu trenirala sam dva puta na dan. Ujutro i naveče. Inače vodim jedan restoran, radim na mrežama isto. Volim dizajn, sve što ima veze s kreacijom postera, fotografije. Nisam neki ljubitelj večernjih izlazaka. Treninzi su mi vrlo zahtjevni, kad imam slobodnog vremena iskoristim za odmor ili za ekskurzije po Španiji, prelijepa je ovo država”, ističe Krantić.

Jedna je od rijetkih koja ne bi mnogo mijenjala u svom životu, osim da je bliže svojoj porodici.

“Nemam mnogo toga za primijeniti. Sve ono što imamo, sve ono što nemamo, sve ono što radimo i ne uradimo, sve je to dio iskustva , dio života, dio ovog puta. Možda da sam bliže porodici, mama mi živi u Ključu, setra u Sloveniji, tetka sam prekrasne Hane. To mi je onako najteže. Ne vidjeti ih, mada idem svakom prilikom kad imam slobodnih dana”, ističe sa sjetom Krantić za Bosnainfo.

Za kraj našeg razgovora ova sjajna žena, koja s ponosom nosi zastavu Bosne i Hercegovine u zemlji koja nije njena, a koja cijeni sve što ona jeste, poručuje svima da rade na ostvarenju svojih želja.

“Savjetujem, ako ste u mogućnosti, trenirajte, hodajte trčite, sport je zdravlje. Kako god okrenete čuvati zdravlje je bitno i potrebno. Moja poruka svima: nemojte nikada odustajati od vaših snova. Nemojte ni sanjati, radite na njima. Budite sretni, borite se da budete ono što zaista želite. Danas smo tu, sutra se ne zna. Iskoristite svaki sekund, volite samog sabe i dijelite ljubav svaki put kad možete”, poručila je sjajna Zejna za Bosnainfo.

Kako se svjetska šampionka u MMA nada, tako i mi od srca želimo da i nadležni u Bosni i Hercegovini priznaju ovaj uspjeh i zasluženo nagrade Zejnu Krantić za ovaj svjetski rezultat!

Prihvati notifikacije