Fudbal

Bio je kandidat za Zlatnu loptu, odrekao se plate jer je mrzio klub, a sada prodaje usisivače

Nekada čuveni napadač švedske reprezentacije Tomas Brolin ima veoma interesantan životni put.

FOTO: INSTAGRAM
FOTO: INSTAGRAM

Brolin je u karijeri između ostalih igrao za Sundsvall, Norrkoping, Parmu, Leeds, Zurich, Crystal Palace, a fudbalsku karijeru je okončao 1998. godine.

On je najveću slavu stekao 1994. godine kada je sa Švedskom osvojio treće mjesto na SP u Americi.

Bio je četvrti na listi kandidata za “Zlatnu loptu” poslije Mundijala 1994. godine. Ukupno je za reprezentaciju odigrao 47 utakmica i postigao 27 golova.

Brolin je na Ostrvo stigao na velika vrata 1995, ali mu je karijera od tog momenta krenula nizbrdo jer je zbog brojnih sukoba sa menadžerima Leedsa Wilkinsonom i Grahamom mahom grijao klupu.

“Kada sam prestao da igram za Leeds bilo mi je muka od fudbala. Zgadio mi se taj establišment i svi koji sa time imaju veze. Ja sam fudbal igrao iz zabave i nisam želio da sjedim i slušam kako mi neko popuje o stvarima koje nisam uradio. Bilo je svačega u Leedsu o čemu ću već imati šta da kažem, a od fudbala danas gledam samo Švedsku i ekipu Parme”, rekao je Brolin prije izvjesnog vremena i najavio da će o svemu napisati knjigu.

Ali, umjesto u pisce, Brolin je otišao u – trgovce. Naime, nekada velika zvijezda fudbalskih terena danas prodaje usisivače.

Upoznao je Gorana Edlunda, švedskog pronalazača, a iako je bio nezaposlen razvio je usisivač koji je bolje čistio, lakše ga je vukao po kući, bio je jeftiniji i moderan.

U međuvremenu je ta marka postala najpopularnija u Švedskoj, a godišnje prodaju više od 130.000 različitih proizvoda. Fudbaler ima 50 odsto udjela u vlasništvu firmu koja vrijedi nekoliko miliona.

Objasnio je i zašto je naprasno završio karijeru.

„Ako želiš da igraš na najvišem nivou, moraš naporno da treniraš svaki dan, ali nisam mario za to. Imao sam druge projekte u glavi, a kad sam napustio fudbal, jedan mi je izumitelj predložio svoju ideju i mi smo otvorili zajedničku firmu“, prisjeća se Brolin.

Brolin daje dio svojih prihoda u dobrotvorne svrhe. Ima ugovor s dječjom organizacijom kojoj donira 30% prihoda od prodaje svojih proizvoda. Bavi se i nekretninama, a prethodno se bavio farmaceutskim i ugostiteljskim poslovima, piše “The Sun”.

Šveđanin je oduvijek bio zaljubljenik u trke konja, a početkom 21. vijeka bio je i stalni igrač pokera, jednom je bio u top 50 svjetskih pokeraša.

Od svih klubova najviše je mrzio da igra za Leeds, a toliko je bio očajan da se odrekao svoje plate od oko 15.000 eura sedmično kako bi igrao na pozajmici u Zurichu za samo 1.000 eura sedmično, prenosi Kurir.rs.

Prihvati notifikacije