Fudbal

Bh. trener za Bosnainfo komentarisao EURO 2024: "Srbiji ponovo problem stvara mentalitet, Hrvati imaju snage da se izvuku iz nevolje"

Igrači, pogotovo ovi u jakim selekcijama koji dolaze iz liga "petice", pomalo su rezervisani na startu.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
arhiva

Ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu ovih dana uživaju u fudbalskim majstorijama najboljih evropskih fudbalera na kontinentalnoj smotri, EURO 2024, u Njemačkoj.

Iza nas je već prvo kolo grupne faze, startalo je jučer i drugo, pa se već moglo vidjeti otprilike u kakvom su stanju i formi stigli akteri ovog takmičenja, mada se stekao dojam da se ovi najjači još štede za ono što tek dolazi.

O aktuelnostima na EURU, s naglaskom na selekcije s Balkana, razgovarali smo s bh trenerom Nerminom Bašićem koji je ne tako davno sjedio na klupi FK Željezničar i zabilježio nekoliko odličnih rezultata, prije svega u Evropi, a prije toga je Bašić radio kao trener NK Radomlje i Ismailyja, dok je ranije bio asistent Draganu Joviću u nekoliko kluboma među kojima je i 1. de Agosto u dalekoj Angoli gdje se okitio medaljom Superkupa.

Nijemci i Španci odlični

Bašić, koji živi s porodicom u Sloveniji već niz godina, kaže kako uglavnom stigne pogledati većinu utakmica na EP-u i da je do sad zadovoljan viđenim.

Pročitajte još

Navija, naravno, za Sloveniju.

– Ja već duži period živim u Sloveniji pa sam što se ķaže uz njih na ovom Euru. A ako bih birao ko je na mene ostavio do sad najveći utisak onda su to Nijemci i Španci, dobri su bili i Italijani. Ima nekoliko selekcija koje su se do sad izdvojile već po prikazanom u 1. kolu, rekao nam je Bašić.

Primjetan je, kaže, umor kod najjačih selekcija, te šok zbog pauze nakon tek završenih teških sezona.

  – Igrači, pogotovo ovi u jakim selekcijama koji dolaze iz liga “petice”, pomalo su rezervisani na startu takmičenja što uopšte ne treba sa čudi jer  je ovo najgori period kada nakon 60, 70 odigranih utakmica malo pauzirate pa nastavite s reprezentacijom treninge i takmičenje. Trebat će im par utakmica za rehabilitaciju. Zbog toga će ove selekcije favoriti kako takmičenje bude odmicalo igrati sve bolje i pokazat će zašto su zapravo i favoriti. Evo za primjer Francuska, koja nije djelovala ubjedljivo protiv Austrije (1:0, autogol) imaju strašan tim, klupa im je jaka… i ti igrači će tek kroz par mečeva doći na svoje, smatra Bašić.

Od Slovenije se ne očekuje senzacija, ali…

– Slovenija, od koje se ne očekuju veliki senzacionalni rezultati na Euru, pokazala je jednu čvrstinu, koheziju, kompaktnost u igri. Dišu skupa i to se vidi na terenu. Oni ne fantaziraju mnogo i koriste ono što im se pruži na terenu, prvu utakmicu (Danska 1:1) odigrali su dobro i mislim da će protiv Srbije biti još bolji. Svakom mogu napraviti problem, kaže naš sagovornik.

Pročitajte još

Sve kreće iz svlačionice

Što se tiče Srbije koja upravo danas igra protiv Slovenije, te Hrvatske koja nakon 2 kola ima samo bod na svom kontu, Bašić kaže:

Srbija je dobro igrala i stvarala prilike protiv Engleske. Problem Srbije je mentaliet odnosno manjak istog. Uvijek neki ekscesi, jedan igrač bude nezadovoljan pa nastane problem, pa se selekor proziva, uvijek neki nemiri, nisu nimalo podređeni kolektivnom uspjehu, timu… Ključna stvar je napraviti uspjeh u svlačionici reprezentacije. Kad to uspiješ uradio si pola posla.

– Što se Hrvatske tiče, očit je problem, nema dinamike, sve je to nekako sporo, tromo, na primjer u pripremnoj utakmici protiv Portugala su briljirali, a onda loše odigraju na Euru. Iskreno se radujem njihovom uspjehu i sviđa mi se kako kod njih stvari funkcionišu i sav taj odnos u ekipi i mislim da su oni dovoljno mentalno jaki i da će se izvući iz ove situacije. Dobro rade podmlađivanje selekcije. Imaju kult, zdravu svlačionicu, iskustvo, kaže Nermin.

Za kraj odvojio je tri top favorita za naslov.

– Među top tri favorita bih stavio odmah Njemačku koja zaista djeluje svježe, zatim Španija i Francuska, rekao je Bašić.