Fudbal

Begović: Praktično sam prisiljen da napustim reprezentaciju

Jako zanimljiv intervju za Numero-diez dao je nekadašnji golman u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, Asmir Begović.

FOTO: INSTAGRAM / ASMIR BEGOVIC / SCREENSHOT
FOTO: INSTAGRAM / ASMIR BEGOVIC / SCREENSHOT

Branio je Begović tokom svoje karijere za neke jako dobre klubove, a između ostalih bio je član Chelseaja, Stoke Cityja, te Bournemoutha i Milana.

Trenutno brani za ekipu QPR-a u Championshipu, a u svom posljednjem intervjuu za Numero-diez osvrnuo se na razne teme.

U Milanu su ga svi hvalili, ali nije imao mnogo prilike za igru.

“Da budem iskren, nosim samo pozitivne stvari iz tog perioda. To je jedan od najvećih klubova u historiji fudbala. Zahvalan sam za svaku minutu provedenu na terenu kao igrač Milana. Bili smo u posebnoj situaciji jer su mladi igrači trebali dozu iskustva, a mi smo ih učili tome.

Naravno da bi svako volio da igra, ali ja smatram da je uspjeh tima prioritet i veoma sam sretan zbog onog što sam uradio. Od tog momenta Milan je napredovao, ali mi smo uradili taj prvi korak”, kaže Begović.

Između ostalog govorio je o vremenu provedenom u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, te zašto je izabrao našu reprezentaciju ispred Kanade.

“Rođen sam u Bosni, ali kada je rat krenuo moja porodica bila je prisiljena da napusti zemlju. Bili smo u Njemačkoj neko kraće vrijeme, a onda smo se preselili u Kanadu. Tamo je počela moja karijera. Igrao sam za mlađe kategorije i govorilo se o tome da igram za prvi tim pve reprezentacije.

Kada se pojavila šansa da predstavljam Bosnu i Hercegovinu, odmah sam odlučio da je to ono što ja želim. Ne žalim zbog te odluke. Bilo je u mojoj karijeri problema sa nekim ljudima iz saveza i praktično sam prisiljen da završim svoju karijeru kada je riječ o reprezentativnom fudbalu. Ipak, to je moj dom, moji ljudi i moj tim. Niko mi to ne može uzeti. Uživao sam igrati pred najboljim navijačima na svijetu i veoma sam ponosan zbog historijskog rezultata 2014. godine”, rekao je Begović.

Upitan je Begović i da li je razmišljao o odlasku u penziju.

“Lagao bih kada bi rekao da nisam. U svakom slučaju želim da se zabavim. Želim da igram na najvećem nivou. Ko zna šta budućnost nosi. Imam priliku da postanem trener, ali poštujem i drugu stranu fudbala, onu menadžersku. Također veoma poštujem i ljude koji rade kao mediji”, jasan je Begović, prenosi SportSport.ba