Sport

Znate li priču o Zmaju iz Palerma: Zašto je Dario Šarić, iako Italijan, odlučio igrati za BiH?

"Kakav je to Dario Šarić stigao u Želju", bilo je pitanje razdraganih navijača, ne baš pretjerano upoznatih s ovim veznjakom Palerma, nakon što je prije samog okupljanja bh. reprezentativaca otišao da se učlani u klub s Grbavice.

FOTO: PALERMO
FOTO: PALERMO

Dario Šarić (25), vezni je igrač italijanskog fudbalskog kluba Palermo, koji trenutno nastupa u drugoj italijanskoj ligi (Serie B). Nikada u životu nije krio svoje korijene, ali i želju da jednog dana nastupi za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Za razliku od mnogih koji se zovu Dario, ili prezivaju Šarić kao njegov imenjak iz hrvatske košarkaške reprezentacije, pa ni onda kada u planu nije bilo da će ga neko pozvati (iako je igrao za mlađe selekcije BiH), ostao je privržen domovini. Iako je rođen u Italiji.

Za italijanske medije Šarić je po dolasku u Palermo govorio o svojoj prošlosti, odnosno bosanskoj porodici koja je prije skoro trideset godina stigla u Italiju stjecajem nesretnih okolnosti.

Borili su se za svoju domovinu

“Priča moje porodice je, nažalost, malo posebna, zbog rata 90-ih godina“, počeo je Šarić. “U Italiju su moji roditelji stigli 1994. godine nakon što mi je otac bio ranjen. Kada dođete iz teške i posebne situacije, ostajete privrženi vrijednostima svoje porodice i svog porijekla. Osim što imam rodbinu u Bosni, ja se i osjećam dijelom Bosanac, jer su moji roditelji tamo odrasli i borili se za svoju domovinu – to ostaje zauvijek u vašem sjećanju. Upravo zbog toga – igrati za Bosnu i Hercegovinu bila bi mi velika čast“, kazao je tada Šarić, te zaključio:

“Baš kao što su se moji roditelji borili tamo, i ja ću se boriti za reprezentaciju. Moj cilj je predstavljati Bosnu i Hercegovinu. Prije dvije godine bio sam pozvan na prijateljske utakmice, ali nažalost nisam mogao da igram zbog povrede“.

Sada ćeš momče da igraš i igrat ćeš još desetak godina…

Počeo karijeru u Spalu

Dario Šarić je rođen 30 maja 1997. u Italiji, gdje je počeo svoju karijeru u Spalu. Zatim je nastupao u Cesseni i Carpiu, a u Palermo je stigao iz Ascolija. Zanimljivo je da je Šarić bio pionirski prvak Italije u jiu jitsi, crni pojas prvi dan i nesudjeni pionirski nogometni reprezentativac.

“Što se tiče jiu jitse, brat Ognjen me je uveo u ovaj borilački sport, bio sam zaista uspješan, prvak, ali ljubav prema nogometu je presudila. Bio sam pozivan  u mlađe uzraste reprezentacije Italije, ali ipak sam se opredijelio za svoju Bosnu i Hercegovinu. Kada je moj otac Dejan ranjen izašli su u Italiju, gdje sam se rodio – pričao je Šarić svojevremeno za FTV.

Šarić je nastupao za kadetske i juniorske selekcije Bosne i Hercegovine.

“Imali smo sjajnu generaciju koja se plasirala na Evrosko prvenstvo. Nikada neće zaboraviti selektora Malkočevića, a i trenera Adžema koji me je prvi primjetio kada sam trenirao sa juniorima Želje za vrijeme odmora u Sarajevu”.

Kao i mnogima, tako je i Šariću kapiten reprezentacije Edin Džeko primjer svim Bosancima i Hercegovcima.

“Svi znamo  ko je Džeko u Italiji i uopće evropskom nogometu. Izuzetno poštovan i već je sada legenda Rome. Poznajem igrače koji igraju u Italiji, Riad Bajić mi je bio saigrač u Ascoliju. Što se tiče saigrača iz reprezentacije poznajem Amira Hadžiahmetovića, Darka Todorovića, Ermedina Demirovića”.

Prihvati notifikacije