Magazin

Znate li koliko često biste trebali prati pidžamu?

Pidžamu nosimo barem pet do šest sati na sebi, pod jorganom ili dekom. Ako biste nosili nešto u danu pet do šest sati, biste li to nosili svaki dan?

FOTO: SHUTTERSTOCK/INSTAGRAM
FOTO: SHUTTERSTOCK/INSTAGRAM

Osim toga, dok spavamo, stanice kože se ljušte, znojimo se, a njeno stanje ovisi i o čistoći tijela i posteljine.

Na njoj se mogu nakupiti prirodna ulja tijela i bakterije, a ako je ne perete redovito, može rezultirati neugodnim mirisima. Stručnjaci su pomalo podijeljeni oko učestalosti pranja pidžama.

-Ako niste prolili po sebi mlijeko ili sok neposredno prije spavanja, ako se ne znojite pojačano i ne nosite pidžamu baš cijeli dan, možete spavati u njoj nekoliko noći za redom prije pranja – kaže Jennie Varney, direktorica firme za čišćenje Molly Maid, prenosi 24sata.

S druge strane, Chris Albers, direktoru marketinga u firmi Carbona, koja proizvodi sredstva za čišćenje, kaže kako to treba činiti češće.

-Budući da u pidžami provodite prosječno sedam do osam sati tokom noći, trebali biste ih prati jednako često kao i drugu odjeću koju mijenjamo na dnevnoj bazi – kaže on.

Melissa Maker, autorica i osnivačica firme za čišćenja domačinstva Clean My Space, kaže kako to ovisi i o tome nosite li ih kao jedinu odjeću za spavanje, ili ispod pidžame odijevate i donje rublje.

-Ako je pidžama jedino što odijevate za krevet, treba ih mijenjati svaki dan. Ako ispod nje nosite donje rublje, treba ih oprati svaka dva do tri dana – kaže.

No, svi se slažu oko sljedećeg: Ako ste skloni znojenju tokom noći, mijenjajte pidžamu svakodnevno, kao i odjeću koju nosite preko ljeta, ili onu u kojoj vježbate, koju također nećete nositi dva puta bez pranja.

-Kad odlučujete o tome, razmislite koliko ste se znojili i koliko je pidžama bila u kontaktu s kožom – kaže Gwen Whiting, suosnivačica firme The Laundress.

Naime, ako je odmah ujutro skidate i možete ostaviti da se provjetri, vjerovatno biste ju mogli nositi još nekoliko dana, prije nego se znoj i prirodna ulja te bakterije s kože upiju u tkaninu, no ako ih nosite čitav dan, svakako ju stavite na pranje.

I Lindsey Boyd, suosnivačica iste firme, kaže kako tuširanjem na večer, prije nego obučete pidžamu, možemo odgoditi potrebu za pranjem za dva do tri dana, pod uslovom da ne koristimo previše losiona za tijelo, piše Real Simple.

Prihvati notifikacije