Ostalo

'Zmajice' pobjedama u dvomeču protiv Malte žele uhvatiti priključak u borbi za EURO 2025

Ženska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine još u subotu je počela pripreme za dvomeč protiv Malte u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine, koje igraju u sklopu kvalifikacijske grupe B3.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

BiH je, nakon aprilskih poraza u gostima kod Portugala s 0:3 te u Zenici od Sjeverne Irske s 1:3, trenutno posljednja i jedina selekcija u grupi bez bodova pa se očekuje da tim novog bh. salektora Selvera Hodžića popravi utisak sa starta kvalifikacija.

Malta će 31. maja u 19.30 sati biti domaćin prvog meča, dok će BiH domaći meč protiv iste selekcije igrati 4. juna u 16.00 sati, u Trening centru Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH u Zenici, gdje se i pripremaju.

-Poslije prvog okupljanja i utakmica napravili smo detaljnu analizu, kako igramo, šta želimo, koji su nam principi…Sada ćemo da radimo na tim principima pa mislim da možemo da očekujemo jedan dobar pomak u igri naše ekipe, ali i u svemu oko ekipe…

Mislim da smo u prve dvije utakmice imali dvije najjače ekipe u grupi, ali i Malta je, mislim, jedna ozbiljna ekipa. Dosta trče, dosta se zalažu, dugo igraju zajedno. Kada pogledamo i rezultate u prošlosti protiv nas, to je sve bilo ili neriješeno ili jedan gol plus za nas.

Mislim da možemo očekivati da ćemo igrati hrabro, agresivno i da ćemo ih napasti. Nećemo im dozvoliti igraju ono što mogu. Probat ćemo nametnuti naš princip igre i da dominiramo – najavio je na današnjoj pres-konferenciji selektor Hodžić.

Zadovoljan je treninzima u protekla dva dana, a sada slijedi, napominje, fokus na Maltu, za koju je istakao kako su ozbiljna i kompaktna ekipa, ali da imaju rješenja za njihovu igru.

-Sve su se igračice odazvale. Bilo je problema s Lidijom Kuliš. Ona se ne može odazvati, jer je prije dvije sedmice imala jedan udarac i nije se 100 posto oporavila. Nadamo se da ćemo  u sljedećem ciklusu moći pozvati- kazao je Hodžić.

Selektor Hodžić moći će računati na najbolju igračicu i strijelca, Milenu Nikolić, koja se oporavila od povrede te igrala za klub u posljednje tri-četiri utakmice. Nikolić je izrazila nadu da će nakon ova dva meča ponovo biti u situaciji da se bore za plasman na EP.  

-Povreda je iza mene i sremna sam da dam 100 posto od sebe u ove naredne dvije utakmice. U ovom dvomeču ćemo, naravno, nastojati da pobijedimo u obje utakmice. Malta jeste protivnik s kojima smo u prethodnim kvalifikacijama dosta se puta susretali.

Moram da priznam da su reprezentacija koja je jako napredovala, ali mislim da smo i mi napravili jako veliki iskorak u igri i na nama je da pokažemo šta znamo i umijemo te da završimo ove dvije utakmice u našu korist- kazala je Nikolić, koja je proglašena za najbolju igračicu Švicarske.

To je priznanje, koje je dobila od igračica, istakla je, rezultat velikog rada i nastupa u dresu reprezentacije i kluba te da joj je velika čast što su je za najbolju izabrale njene protivnice. I u izboru Nogometnog saveza Švijcarske, kazala je, bila je nominirana među tri najbolje igračice lige.

Mlada Minela Gačanica ističe kako je, također, spremna za nastup te ističe kako je atmosfera u timu jako dobra, ali i da u TCN/FSBiH u Zenici imaju sve uslove za dobar rad.

-Kao i uvijek, trudimo se da gradimo timski duh, a što je jako bitno za našu igru i rezultate. Naravno, očekivanja su velika, da popravimo utiske iz prethodnih utakmica i da ostvarimo pobjede te upišemo bodove – kazala je Gačanica, koja je istaknula kako je spremna za sve izazove koje nju i tim očekuju u nastavku kvalifikacija.

Tabela grupe B3: Portugal 6, Sjeverna Irska 4, Malta 1 i BiH 0 bodova.