Svijet

Zelenski u kritici globalne bezbjednosti spomenuo Balkan kao konfliktnu situaciju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u najnovijem video obraćanju kritikovao je funkcionisanje globalne bezbjednosne arhitekture i u tom kontektsu ukazao na konfliktne situacije i prijetnje širom svijeta posljednjih dana, uključujući i Balkan.

FOTO: 
PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/EPA
FOTO: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/EPA

“Ovih dana u našem informacionom prostoru i na društvenim mrežama ima dosta izveštaja o konfliktnim situacijama i prijetnjama koje postoje u drugim geografskim sredinama. Prvo Balkan, pa – Tajvan, sada možda Kavkaz… Sve ove situacije izgledaju drugačije, iako ih spaja jedan faktor, a to je da globalna bezbijednosna arhitektura nije funkcionisala. Da je funkcionisalo, ne bi bilo ovog sukoba”, naveo je Zelensky.

On je ponovo optužio Rusiju da je “potpuno ignorisala međunarodno pravo i interese čovječanstva” i ocijenio da je 2014. godina bila prekretnica, prenosi Ukrinform.

Zelenski je ukazao na tadašnju situaciju sa Krimom, Donbasom i oborenim malezijskim avionom i naveo da je Rusija “izbjegavala neposrednu i opipljivu odgovornost i sačuvala poslovne i političke veze sa svijetom”.

Ocijenio je da su Ukrajinci ujedinili cijeli svijet ne samo oko svoje borbe za slobodu, već i oko razumijevanja koliko je krhka sloboda svih naroda u Evropi i drugim dijelovima svijeta.

“Ova krhkost se može zaštiti samo zajedničkim dijelovanjem. Mora da postoji efikasna globalna bezbjednosna arhitektura koja obezbijeđuje da nijedna država više nikada ne može da pribjegne teroru druge države”, poručio je Zelenski.

Prihvati notifikacije